Potrivit unui studiu desfășurat de cercetători californieni, sticlele de vin conțin în realitate mai mult alcool decât nivelul indicat pe etichetă. Cercetători de la Universitatea California au analizat conținutul a 100.000 de sticle de vin din lumea întreagă și au descoperit că pe etichete este subevaluat în mod regulat gradul de alcool din băutură.
Vinurile roșii chiliene și spaniole ar avea cea mai mare marjă de eroare, iar cele albe aflate în aceeași situație sunt din Chile și Statele Unite. Diferența este însă mică, notează The Telegraph. Sticlele conțin în medie cu 0,42% mai mult alcool decât cifra indicată. Viticultorii ar fi de altfel la curent cu acest lucru, ei mărturisind cercetătorilor că modifică puțin procentul pentru a răspunde așteptărilor clienților.
Unul dintre autorii studiului, Julian Alston, arată că, deși diferența pare derizorie, subevaluarea gradului de alcool din vin poate încuraja consumatorii să subaprecieze cantitatea de alcool consumată, cu consecințe negative asupra sănătății lor și asupra siguranței la volan.