Antena Căutare

Rețetă de cozonac italian. Cum se face un panettone ca-n Italia

Cozonacul este întotdeauna pe mesele românilor la ceas de sărbătoare. Fie că respectă rețeta tradițională, fie că introduc noi ingrediente și încearcă alte rețete, gospodinele pregătesc din timp acest preparat delicios.

Galerie
Desertul de Paște anul acesta poate avea un gust deosebit | Shutterstock

Casele încep să miroasă a sărbătoare, iar gospodinele își pun la bătaie cele mai delicioase rețete. Cozonacul este printre vedetele sărbătorilor autohtone. Pentru un meniu diversificat, cu ocazia sărbătorilor Pascale pofticioșii pot prepara un cozonac italian.

Rețetă de cozonac italian. Cum se face un panettone ca-n Italia

Românii sunt destul de familiarizați cu acest preparat. Deși se găsesc în magazine, oricine poate prepara un panettone ca în Italia.

Cei care doresc să-și surprindă apropiații cu un Panettone preparat în casă de Paște trebuie să știe că acesta se pregătește din două tipuri de aluat, potrivit unei surse.

Articolul continuă după reclamă

Primul aluat se face din maia, care trebuie să stea la dispit câteva ore. Cel de-al doilea aluat este acela presărat cu fructe, ciocolată sau alune, în funcție de preferințe. Cele două tipuri de aluat se amestecă.

Citește și: Hello Chef sezon 7, 20 aprilie 2024. Roxana Blenche și chef Samuel Le Torriellec au gătit o rețetă de creveți Piri Piri

Pentru Panettone se alege întotdeauna o formă înaltă pentru coacere, tapetată întotdeauna cu hârtie de copt. De asemenea, este foarte important ca locul în care se lasă aluatul la dospit să fie unul cu o temperatură constantă și caldă.

Trei pași importanți pentru a realiza un aluat deosebit de cozonac italian sunt următorii:

- se cerne mereu făina înainte de a fi adăugată în aluat

- se folosesc ingredinete cât mai grase în compoziție (unt, lapte etc.)

- se adaugă un praf de sare în compoziția aluatului, ceea ce îi va intensifica aromele.

Ingrediente pentru primul aluat

- 125 gr zahăr brun

- 25 gr drojdie

- 6 gălbenușuri de ou

- 2 linguri din albușul de ou

- 150 ml lapte cald

- 135 gr unt

- 500 gr făină.

Citește și: Rețetă de dovlecei pane de post. Preparatul delicios care iese mai gustos fără ou. Trucul pe care trebuie să îl aplici

Ingrediente pentru al doilea aluat

- 125 gr zahăr

- 125 gr unt

- 100 gr stafide înmuiate în rom

- 250 gr făină

- 50 gr rom pentru stafide

- 10 gr sare

- 6 gălbenușuri crude

- 10 gr miere.

Ingrediente pentru glazură

- 80 gr migdale măcinate

- 80 gr zahăr pudră

- 50 gr migdale

- 50 gr zahăr granulat

- 2 albușuri crude.

Mod de preparare

Se începe cu pregătirea primului aluat. Se pune laptele cald într-un vas și se amestecă împreună cu drojdia. Într-un vas separat se amestecă cu ajutorul mixerului, timp de două sau trei minute, zahărul cu trei gălbenușuri și puțină esență de vanilie. Peste acest amestec se adaugă laptele cu drojdie.

Citește și: Șaorma de post delicioasă. Nici nu vei observa că nu conține carne. Ce ingrediente poți folosi

După care se adaugă treptat făina. Întreaga compoziție se frământă timp de zece minute. Ulterior se adaugă celelalte trei gălbenușuri de ou, cele două linguri de albuș și se frământă pentru încă zece minute.

Aluatul se lasă deoparte pentru cinci sau zece minute. După acest timp se adaugă untul moale și se frământă până se obține un aluat moale cu o textură elastică.

Înainte de a se lăsa la dospit, timp de 10-12 ore, se mută aluatul într-un vas încăpător. Se acoperă cu o folie din plastic. De preferat să stea la dospit la o temperatură de 25 de grade.

După care se trece la prepararea celui de-al doilea aluat. Se ia aluatul lăsat inițial la dospit peste noapte și se pune într-un vas de mixer. Peste se adaugă stafidele care au fost ținute în rom, trei gălbenușuri, zahăr și miere. Se amestexă toate ingredientele, după care, treptat, se daugă cele 250 de grame de făină și cele 10 grame de sare.

Se frământă întreaga compoziție timp de zece minute, după care se lasă deoparte pentru încă zece minute. După aceea se adaugă untul moale și restul ingredientelor și se amestecă totul.

Între timp se încălzește cuptorul la 25 de grade. Aluatul frământat se pune într-un vas mare și se lasă la dospit o oră în cuptorul încălzit.

Ulterior, întreaga compoziție se împarte în două și se așază în două recipiente bune de pus la cuptor. Aluatul se mai lasă la dospit în cele două recipente pentru încă patru sau cinci ore.

Pentru prepararea glazurii se bat albușurile cu zahărul pudră, după care se adaugă migdalele măcinate.

Citește și: Adnana Mihaela Irimia i-a impresionat pe jurați cu un preparat tradițional. Pe ce rețetă a pariat, ca să ajungă în bootcamp

După dospirea aluatului, glazura se împarte în două și se pune peste fiecare compoziție de aluat. Pe deasupra, se presară migdale și zahăr granulat. Totul se pune la cuptor la 180 de grade. Antenție: cuptorul trebuie încins în prealabil pentru 45 de minute.

După ce s-au copt, se mai țin în cuptor 15 minute, la temperatură joasă, după care se lasă la răcit, întorși cu capul în jos, pentru cel puțin patru ore înainte de a se felia.

După un timp destul de îndelungat, gospodinele vor fi pregătit doi cozonaci delicioși cu umplutură de stafide.

Rețetă panettone cu ciocolată

Pentru o rețetă de panettone cu ciocolată timpul de lucru este un pic mai alert.

Ingrediente pentru maia

- 380 gr făină

- 175 ml apă

- 5 gr drojdie.

Ingrediente pentru aluat

- 10 gălbenușuri de ou

- 210 gr unt

- 125 gr ciocolată

- 150 gr fructe confiate

- 125 gr zahăr

- 25 gr miere

- 2 gr drojdie

- ¼ linguriță sare.

Citește și: Rețeta lui Carmen Brumă pentru biscuiți fără zahăr. Cum să iasă gustoși și sănătoși

Mod de preparare

Într-un vas, se amestecă apa și drojdia. Treptat, se adaugă făina și se amestecă până se obține un aluat consistent. Întreaga compozișie se acoperă cu o folie din plastic și se lasă la rece pentru 20 de ore.

După acest timp, se scoate de la frigider aluatul și se rupe în bucățele. Acestea se pun în bolul unui mixer și peste ele se adaugă gălbenușurile, împreună cu cele 2 grame de drojdie și sarea. Totul se amestecă până aluatul începe să se desprindă de pereții vasului.

Paleta robotului de bucătărie se înlocuiește cu cârligul. Se adaugă peste compoziție mierea și zahărul și se mixează până ce se topește zahărul complet, iar aluatul devine elastic.

Peste această compoziție se adaugă treptat untul moale și se frământă până ce se omogenizează ingredientele. Se adaugă ciocolata și se amestecă cât să se încorporeze în aluat.

După care se unge un vas încăpător cu puțin ulei înainte de a se pune aluatul. Se acoperă cu o folie din plastic și se lasă pentru 60 de minute.

Înainte de a se manevra aluatul, se unge blatul de lucrur cu ulei. Aluatul se împăturește astfel încât să se aducă o margine peste cealaltă și vreo șapte sau opt ori, căpătând astfel o formă rotundă.

Citește și: Vlad Niculici a pariat pe un ingredient neobișnuit ca să facă un cheesecake nonconformist. Ce a zis, la Chefi la cuțite sezonul 13

Se unde forma de copt cu puțin ulei și se aașază aluatul. Se lasă la dospit câteva minimum șase ore, până ce își dublează volumul. Atenție: în funcție de temperatură, aluatul poate dospi mai rapid.

Peste aluatul dospit se presară fulgi de ciocolată și zahăr. Între timp se încălzește cuptorul la 150 de grade, după care se adaugă aluatul la cuptor pentru 60 de minute.

După coacere, trebuie puse la baza cozonacului două bețe de frigărui și se răstoarnă cu fundul în sus. Astfel se lasă să se răcească, atârnat pe un suport. După ce este deja rece se poate felia.

Ceaiul la plic, mai periculos decât credem. Cercetătorii germani au descoperit urme genetice de la gândaci, păianjeni și... Ce trebuie să pui în carnea tocată pentru a prepara niște chiftele pufoase și delicioase. Ingredientul-minune se găsește...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x