Ca să gătești preparate savuroase nu este nevoie să stai ore în șir în bucătărie și să cumperi ingrediente multe și scumpe. Sunt mâncăruri care au doar 3-5 ingrediente și se pregătesc în câteva minute și sunt celebre în întreaga lume. Ar trebui să ai câteva astfel de rețete la îndemână pentru a le putea pregăti ori de câte ori vrei să mănânci acasă ceva rapid și cu gust bun.
Dacă ai la îndemână o bucată de carne și câteva legume le poți combina în foarte multe feluri, de la aperitive la supe. Acesta este și frumusețea gătitului, să poți realiza un preparat delicios dintr-o bucată de pui și câteva roșii și condimente, de exemplu.
Pui cu năut crocant și roșii
Când simți nevoia unui preparat plin de proteine puiul cu năut și roșii este ceea ce cauți. Este unul dintre acele rețete cu ingrediente puține care poate fi consumat atât la cină, cât și la prânz.

Ingrediente
- 340 g roșii cherry
- 8 căței de usturoi, zdrobiți, în foi
- 1 conservă de năut clătit
- 3 linguri de ulei de măsline, împărțit
- sare
- piper
- 150 g piept de pui dezosat și fără piele
- 2 lingurițe de paprika
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 220°C. Pe o tavă de copt se pun roșiile cherry, usturoiul și năutul cu 2 linguri de ulei și 1/4 linguriță fiecare sare și piper. Se lasă 10 minute.
Între timp, se încălzește lingura rămasă de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se asezonează puiul cu boia de ardei și 1/2 linguriță fiecare sare și piper și se gătește până se rumenește pe o parte, 5- 6 minute. Se întoarce și se mai lasă încă 1 minut. Se transferă pe tava de copt cu roșiile și năutul și se mai dă la cuptor pentru încă 6 minute. Înainte de servire, se aruncă foile de la usturoi.
Pizza cu praz, dovlecel și ricotta
Pizza cu praz, dovlecel și ricotta este o variantă mai sănătoasă a clasicului preparat italienesc. Dacă vrei mai poți adăuga și alte legume preferate.

Ingrediente
făină, pentru suprafață
- 450 g aluat de pizza
- 1 praz mare, tăiat în jumătate pe lungime
- 2 dovleci mari, tăiați pe jumătate pe lungime
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
- 2 lingurițe de coajă de lămâie rasă fin, plus 3 linguri de suc de lămâie
- 250 g brânză ricotta
- mentă, pentru servire
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 200°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Pe o suprafață ușor înfăinată, se modelează aluatul într-un dreptunghi mare. Se așează pe tava pregătită și se coace 10 minute. Apoi se scoate din cuptor și se lasă deoparte. Se resetează temperatura cuptorului la 420°C.
Între timp, se pune o tigaie tip grill pe aragaz și se încinge. Se ung cu ulei prazul și dovlecelul și se asezonează cu sare și piper. Se pun pe tigaie și se lasă până se înmoaie, întorcându-le o dată, 5-8 minute. Se taie felii subțiri și se amestecă cu zeama de lămâie.
Într-un castron mic, se amestecă ricotta cu coaja de lămâie și 1/2 linguriță de sare. Se unge ricotta pe blat și se acoperă cu legumele. Se coace până când aluatul și toppingurile s-au rumenit, 5-8 minute. Se presară cu ulei de măsline și se acoperă cu mentă.
Fajitas de pui
Fajitas de pui este un preparat clasic care combină într-un mod delicios carnea de pui și legume.

Ingrediente
- 170 g piept de pui dezosat și fără piele
- 2 linguri de sos adobo
- sare
- 2 ardei (roșu și galben, feliați)
- 1 ceapă, feliată
- 1/2 ananas mic, decojit și tăiat în bastonașe
- 1 lingură de ulei de măsline
- tortilla
- felii de limetă, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la maximum. Se amestecă puiul cu sosul de adobo și 1/4 linguriță de sare. Se pune pe o tavă și se dă la cuptor pentru 6 minute, după care se transferă pe o farfurie. Se reduce temperatura cuptorului la 200°C.
Pe aceeași tavă de copt, se pun ardeii, ceapa și ananasul și se amestecă cu ulei de măsline și 1/4 linguriță de sare. Se gătesc 15 minute. Apoi se scoate tava cu grijă și se pune pieptul de pui printre legume și se mai dă la cuptor pentru aproximativ 5 minute. Apoi se scoate, se taie carnea fâșii și se servește împreună cu legumele și feliile de limetă în tortilla.
Citește și: Ouă umplute cu brânză. Ce alte ingrediente poți să adaugi
Paste cremoase cu porumb
Pastele cremoase cu porumb este un preparat inedit, cu o combinație de ingrediente neapărat să o încerci.

Ingrediente
- 6 bucăți de porumb mici proaspăt, decojite
- 340 g paste orecchiette
- 30 g brânză Romano, rasă fin, plus mai mult pentru servire
- sare
- 2 fire de ceapă verde tocată
- busuioc proaspăt tocat
- sos iute, pentru servire
Mod de preparare
Se pune la fiert o oală cu apă și sare. Când clocotește, se pune porumbul, se lasă 2 minute. Se scoate pe un tocător. În aceeași oală, se pun pastele orecchiette și se gătesc conform instrucțiunilor de pachet. Apoi se scurg, păstrând o cană din apa în care au fiert. Rezervați 1 cană de apă de gătit, apoi scurgeți pastele.
Când porumbul este suficient de rece pentru a fi manipulat, se curăță boabele de pe știulete. Se păstrează aproximativ o cană, iar restul se transferă într-un blender împreună cu brânză Romano, 3/4 din apă în care au fiert gătit pastele și 1/4 linguriță sare. Se procesează până când se obține un piure omogen.
Se amestecă pastele cu piureul de porumb, adăugând puțină din apa în care au fiert pastele. Se pun apoi și porumbul păstrat, ceapa verde și busuiocul. Se servesc cu sos iute.
Supa de roșii cu crostini
Supa de roșii este perfectă pentru zilele de vară. Este una dintre acele rețete cu puține ingrediente perfecte pentru o masă ușoară și sănătoasă.

Ingrediente
- 100 g roșii
- 8 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 ceapă roșie, feliată gros
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
- 4 felii de baghetă groase de 1 cm
- 3 linguri de parmezan ras fin
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 170°C. Pe o tavă de copt se pun roșiile, usturoiul și ceapa cu ulei și 1/2 linguriță de sare și piper. Se lasă 60-70 de minute, după care se transferă toate legumele într-o oală cu 1 l de apă. Se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se pasează se omogenizează cu un blender cu imersie.
Se încinge din nou cuptorul la temperatură maximă. Feliile de baghetă se pun pe o tavă și se acoperă cu parmezan. Se dau la cuptor până când brânza se topește. Se servesc împreună cu supa.