Rețete de drob. Fie că vrei să-l prepari de Paște sau în oricare altă zi, fie că vrei drob din carne de miel, de pui sau curcan, îți prezentăm 5 cele mai bune rețete de drob pufos pe care să le încerci
Drobul este unul dintre preparatele tradiționale de Paște și, pentru că are foarte multe verdețuri, este și un produs cu multe proprietăți nutritive. Chiar dacă drobul de miel este considerat cel mai gustos, există o mulțime de variante și pentru cei care nu pot mânca sau cărora nu le place carnea de miel. Așadar, poți face un drob de porc, un drob de pui sau de curcan foarte simplu și plin de savoare.
Iată 5 cele mai bune rețete de drob
Drob de miel, reţeta clasică
Drob de miel -ingrediente:
- organe de la un miel,
- căpăţâna de miel,
- ceapa verde 2 legături,
- usturoi verde 2 legături,
- mărar verde 2 legături,
- sare iodată,
- piper proaspăt măcinat,
- ouă 3 bucăţi,
- ouă fierte 5-6 bucăţi,
- prapure.
Drob de miel - Mod de preparare:
Organele se fierb în apa cu un praf de sare. Căpăţâna de miel se fierbe separat. După ce au fiert organele şi carnea, se toacă mărunt. Ceapa, usturoiul şi mărarul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, apoi se adaugă la compoziţia de carne. Se asezonează de sare, piper, se adaugă ouale crude şi se amesteca bine până se omogenizeaza compozitia. Într-o forma rotunda se asează prapurele, se pune jumătate din compoziţie, se aşează după dorinţă ouale fierte, se adaugă restul de compoziţie şi se acoperă cu prapurele. Se pune la cuptorul preîncins, la copt cca. 30 de minute, la foc moderat, până ce trece testul cu scobitoarea.
Drob de pui și miel
Drob de pui și miel- Ingrediente
- Organele de la 1 miel (ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii),
- 500 g ficat de pui,
- 1 legătură de ceapă verde,
- 2 legături de usturoi verde,
- 1 legătură de pătrunjel,
- 1 legătură de mărar,
- 1 legătură de ştevie,
- 1 legătură de lobodă,
- 3 ouă crude,
- 2 linguri de ulei,
- , 2 linguri de făină,
- 1 lingură de unt,
- pesmet, sare şi piper,
- 3 ouă fierte tari.
- Prapure
Drob de pui și miel - Mod de preparare
Spălaţi bine organele interne şi lăsaţi-le 15 minute în apă cu oţet (trei părţi apă şi o parte oţet) cât să le acopere, pentru a scoate mirosul pregnant de miel. Fierbeţi organele de miel, ficatul şi pieptul de pui, timp de 30 de minute, apoi le răciţi şi le tăiaţi cuburi. Între timp, pregătiţi verdeaţa, tăindu-pe toate, nu foarte mărunt! Peste toate acestea adăugaţi carnea şi organele, ouăle crude, făină, sare şi piper după gust şi amestecaţi. Pregătiţi forma: ungeti tava cu unt şi presăraţi pesmet. În mod tradiţional drobul de miel se coace în prapur de miel. În acest caz, folosiţi prapurul de porc, spălat bine. Astfel pregătit, îl puneţi în tavă, lăsând marginile în afară. Adăugaţi o parte din compoziţia de drob de miel și pui , ouăle fierte tari, întregi sau jumătăţi, apoi acoperiţi cu restul de compoziţie şi prapurul. Introduceţi tava în cuptor până când drobul de miel prinde o crustă aurie (aproximativ 40 de minute).
Rețetă drob de pui
Ingrediente drob de pui:
- 1 kilogram de ficat, inimi si pipote de pui
- Cepe mari tocate - 4
- Ceapă verde tocată - 2 legături
- Pătrunjel - 2 legături
- Mărar - 2 legături
- Ouă fierte - 3
- Ouă crude - 5
- Ulei - 6 linguri
- Sare
- Piper
MOD DE PREPARARE DROB DE PUI:
Pentru rețeta de drob de pui, puneți la fiert pipotele și inimile, adăugați un praf de sare. Lăsați-le la fiert 30 de minute. Luați mereu spuma de deasupra. Le lăsați la răcit după fierbere.
În ulei încins, puneți ficatul, îl lăsați să se călească. Nu puneți sare, pentru că întărește ficatul. Scoateți bucățile de ficat și-n același ulei puneți ceapa la călit (nu pe cea verde). Puneți puțină sare, care împiedică arderea cepei. Peste ceapa călită puneți ceapă verde. O lăsați să se călească puțin, până se înmoaie.
Scoateți ceapa pentru a se răci. După ce s-au răcit organele de pui, le tăiați mărunt. Bateți ouăle. Adăugați organele într-un bol, puneți mărarul și pătrunjelul tocate, ouăle bătute, ceapa călită, piper, sare, amestecați bine.
În tava tapetată cu hârtie de copt adăugați o parte din compoziție, apoi ouăle fierte pe lungimea tăvii, în mijlocul drobului, adăugați restul compoziției. Puneți drobul de pui la cuptor aproximativ 35 - 40 de minute, la foc mediu.
Drob de curcan
Drobul de curcan este o alternativă delicioasă și mai ușoară decât rețeta tradițională de drob de miel. Pentru această rețetă de drob aveți nevoie de ficat de curcan și pipote de curcan. De altfel aceeași combinație o puteți folosi și pentru a face drob din carne de pui.
Ingrediente drob de curcan:
- 500g ficat de curcan
- 500g pipote de curcan
- 3- 4 ouă întregi
- 2 legături mai ceapă verde
- 2 legături mari usturoi verde
- 2 legături pătrunjel
- sare piper
Mod de preparare drob de curcan:
Întâi de toate ficatul și pipotele trebuie spălate temeinic, după care se pun la fiert. Atenție însă să le puneți în vase separate, pentru că timpul de coacere este diferit la cele două. După ce s-au făcut, se pun la răcit.Odata răcite se pun în robotul de bucătărie împreună cu verdețurile. Apoi se adaugă ouăle, sărea și piperul proaspăt măcinat.
Se frământă bine, iar apoi compoziția pentru drobul de curcan se așază într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Dacă nu aveți prapure pentru a acoperi drobul de curcan puteți face un aluat dintr-un ou și făină. Se coace la foc mediu aproximativ 40 de minute.
Cel mai bun drob cu carne de porc
Cum mulți dintre români apelează la zicala ”cea mai bună pasăre este porcul”, nu e de mirare că rețeta de drob de porc este una foarte căutată.
Ingrediente cel mai bun drob cu carne de porc
Ingrediente
- 100 g limbă de porc
- 100 g inimă
- 150 g ficat de porc
- 120 g splină de porc
- 300 g plămâni de porc
- sare, piper
- prapur
- 4 ouă
- pătrunjel tocat, după gust
- 4-5 cepe verzi
- 1-2 linguri smântână
- 3-4 felii de pâine (doar miezul)
- 50 ml lapte
- 2 linguri unt
- 1 ou bătut, pentru uns
Mod de preparare cel mai bun drob cu carne de porc
Fierbi măruntaiele de porc într-o cratiţă acoperită. Speli prapurul (adică membrana cu care sunt învelite intestinele) cu apă călduţă, apoi îl laşi în apă rece până prepari umplutura.
Între timp, fierbi organele pentru drob în apă cu sare şi iei spuma de deasupra ori de câte ori este nevoie. Scurgi apa şi când s-au răcit măruntaiele, le tai în bucăţi mici, apoi le dai prin maşina de tocat împreună cu câteva fire de ceapă verde tocate şi sotate în puţin unt.
Pui măruntaiele tocate într-un vas încăpător, adaugi ouăle unul câte unul, condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi omogenizezi. Adaugi în compoziţie miezul de pâine înmuiat în lapte şi stors şi pui cele 2 linguri de smântână.
Ungi cu unt o tavă sau o cratiţă, întinzi prapurul uşor, ca să nu se rupă, şi îl aşezi inclusiv pe marginile vasului. Torni carnea tocată şi ridici marginile prapurelui, astfel încât să înveleşti bine compoziţia. Ungi drobul cu oul bătut şi îl dai la cuptorul încins, până se rumeneşte frumos şi se desprinde puţin pe la margini.
Poftă bună!
Testul ouălor de Paști. Cum verifici corect dacă sunt proaspete și cum le alegi |VIDEO... Rețete mai puțin tradiționale pentru masa de Paște...