Antena Căutare

San Sebastian Cheesecake, varianta spaniolă a celebrului desert clasic

Prăjitura cu brânză arsă din Țara Bascilor, cunoscută astăzi drept San Sebastian Cheesecake, a devenit un fenomen culinar internațional, tocmai pentru că sfidează toate regulile clasice ale coacerii.

San Sebastian Cheesecake are o aromă ușor afumată și un interior foarte aerat | Shutterstock

Fără blat, fără decor, cu marginile închise în hârtie de copt și cu suprafața vizibil arsă, această prăjitură nu doar că nu se vrea perfectă, dar își clădește farmecul pe aparența neglijentă. Cu o textură moale în interior și un gust bogat, intens, aproape decadent, Basque Cheesecake este dovada că frumusețea se regăsește adesea în simplitate.

Cheesecake-ul basc a fost creat în 1990 în San Sebastián, Spania, la celebrul restaurant La Viña, unde chef Santiago Rivera a început să servească acest desert reinterpretat. Spre deosebire de versiunile americane dense și ferme, cheesecake-ul basc se coace la temperaturi mai mari, fără crustă și fără pretenții estetice.

Scopul era ca interiorul să rămână moale și catifelat, iar exteriorul să capete o tentă caramelizată și o aromă ușor afumată. Rețeta originală conține doar câteva ingrediente de bază – cremă de brânză, ouă, zahăr, smântână lichidă și făină –, iar rezultatul este o prăjitură aerată, aproape fluidă în centru, cu o aromă profundă și surprinzătoare.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de cheesecake fără coacere. Pașii simpli pentru un desert de vis

Articolul continuă după reclamă

Trucuri pentru cel mai bun San Sebastian Cheesecake

Pentru o reușită garantată acasă, e important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei și ca forma de copt să fie tapetată cu hârtie de copt în exces, pentru a susține compoziția lichidă care crește la coacere. Nu se recomandă ventilatorul în cuptor, ci căldura statică sus-jos, la o temperatură ridicată (210–220°C), astfel încât exteriorul să se caramelizeze rapid, iar interiorul să rămână ușor tremurător.

După coacere, prăjitura trebuie lăsată la răcit în formă, iar apoi poate fi consumată fie ușor caldă și curgătoare, fie rece și fermă, în funcție de preferințe. Răcirea completă la frigider timp de 4–6 ore sau peste noapte îi oferă o textură asemănătoare cremei de brânză maturate, catifelată și densă.

Există numeroase variante moderne inspirate de rețeta originală: cu ciocolată neagră, matcha, caramel sărat, cafea sau chiar fructe de pădure în interior. Totuși, varianta simplă, cu extract de vanilie sau un strop de lichior (precum Grand Marnier sau amaretto) este cel mai aproape de spiritul prăjiturii de la La Viña. Pentru un efect vizual spectaculos, unele versiuni au interiorul lăsat voit foarte moale, aproape lichid, astfel încât cheesecake-ul curge ușor la tăiere. Altele optează pentru coacerea completă, obținând o prăjitură stabilă, care poate fi tăiată cu precizie.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de Cheesecake Dubai cu ciocolată. Se pregătește rapid și nu necesită coacere

Cum se păstrează

San Sebastian Cheesecake se păstrează foarte bine la frigider, într-un recipient etanș, până la 4–5 zile. Gustul său se intensifică pe măsură ce se odihnește, iar textura devine mai omogenă. Se poate servi simplu sau cu fructe proaspete (zmeură, smochine, căpșuni), cu sosuri acrișoare (coulis de fructe roșii, sos de rodie) ori cu frișcă naturală ușor îndulcită. Nu are nevoie de glazuri sau adaosuri inutile – tot farmecul stă în contrastul dintre suprafața ușor arsă și miezul cremos, între dulceața blândă a cremei de brânză și notele ușor amărui de caramel.

Într-o lume în care deserturile devin tot mai elaborate și artificiale, San Sebastian Cheesecake se remarcă printr-un minimalism autentic, devenind o declarație de independență culinară. E desertul perfect pentru cei care apreciază gustul profund, textura onctuoasă și imperfecțiunea asumată.

CITEȘTE ȘI: Mini cheesecake cu căpșuni și pudră de matcha

Rețetă San Sebastian Cheesecake

Ingrediente pentru San Sebastian Cheesecake

  • 600 g cremă de brânză cremoasă (tip Philadelphia)
  • 250 g smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
  • 200 g zahăr tos
  • 4 ouă mari
  • 30 g făină albă
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • un praf de sare

Mod de preparare San Sebastian Cheesecake

Cuptorul se preîncălzește la 210°C, funcție de sus-jos, fără ventilație. O formă rotundă cu diametrul de 20-22 cm se tapetează complet cu hârtie de copt, lăsând marginile hârtiei să depășească forma cu câțiva centimetri, pentru a reține umplutura lichidă care va crește la copt.

Crema de brânză se lasă la temperatura camerei cel puțin 30 de minute, apoi se așază într-un bol încăpător. Se adaugă zahărul și sarea, apoi se amestecă totul cu un mixer sau un tel până ce compoziția devine omogenă și cremoasă. Se adaugă ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare. Se toarnă smântâna lichidă și extractul de vanilie, apoi se cerne făina deasupra compoziției și se încorporează ușor, fără a bătea excesiv aluatul, pentru a nu încorpora aer.

Compoziția se toarnă în forma tapetată și se nivelează. Se introduce imediat în cuptorul bine încins și se coace timp de 40-45 de minute. Suprafața trebuie să se rumenească bine și chiar să capete o crustă ușor arsă, iar centrul să rămână ușor tremurător la atingere.

După coacere, prăjitura se lasă la răcit complet în formă. Se poate consuma ușor caldă, moale și cremoasă, dar textura ideală se obține după 4-6 ore de răcire la frigider. Gustul este bogat, catifelat, cu note caramelizate, iar centrul rămâne moale și cremos, spre deosebire de cheesecake-ul clasic. Se poate servi ca atare sau alături de fructe proaspete, sos de zmeură sau frișcă naturală.

Cât de des ar trebui să schimbi tocatorul, potrivit bucătarilor profesioniști... Rețetă de dulceață de zmeură. Este gata în 20 de minute...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de ruladă cu mere a lui Chef Roxana Blenche, perfectă pentru Moș Nicolae. Cum se prepară desertul inedit
Rețeta de ruladă cu mere a lui Chef Roxana Blenche, perfectă pentru Moș Nicolae. Cum se prepară desertul inedit
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta de cozonac - trandafir cu fructe confiate a lui chef Roxana Blenche. Dulcele cu care îți vei impresiona oaspeții de Crăciun
Rețeta de cozonac - trandafir cu fructe confiate a lui chef Roxana Blenche. Dulcele cu care îți vei impresiona...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Tânăra căutată de 11 zile în Italia, găsită la românul care o văzuse ultima dată. Sute de oameni s-au adunat în fața casei lui Dragoș
Tânăra căutată de 11 zile în Italia, găsită la românul care o văzuse ultima dată. Sute de oameni s-au... Libertatea.ro
O țară europeană cunoscută pentru femeile sale frumoase se confruntă cu o penurie de bărbați. La ce soluție recurg
O țară europeană cunoscută pentru femeile sale frumoase se confruntă cu o penurie de bărbați. La ce soluție... Ziare.com
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cum votezi în București cu noul buletin electronic fără adresă de domiciliu. Precizările autorităților
Cum votezi în București cu noul buletin electronic fără adresă de domiciliu. Precizările autorităților Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x