Antena Căutare

San Sebastian Cheesecake, varianta spaniolă a celebrului desert clasic

Prăjitura cu brânză arsă din Țara Bascilor, cunoscută astăzi drept San Sebastian Cheesecake, a devenit un fenomen culinar internațional, tocmai pentru că sfidează toate regulile clasice ale coacerii.

San Sebastian Cheesecake are o aromă ușor afumată și un interior foarte aerat | Shutterstock

Fără blat, fără decor, cu marginile închise în hârtie de copt și cu suprafața vizibil arsă, această prăjitură nu doar că nu se vrea perfectă, dar își clădește farmecul pe aparența neglijentă. Cu o textură moale în interior și un gust bogat, intens, aproape decadent, Basque Cheesecake este dovada că frumusețea se regăsește adesea în simplitate.

Cheesecake-ul basc a fost creat în 1990 în San Sebastián, Spania, la celebrul restaurant La Viña, unde chef Santiago Rivera a început să servească acest desert reinterpretat. Spre deosebire de versiunile americane dense și ferme, cheesecake-ul basc se coace la temperaturi mai mari, fără crustă și fără pretenții estetice.

Scopul era ca interiorul să rămână moale și catifelat, iar exteriorul să capete o tentă caramelizată și o aromă ușor afumată. Rețeta originală conține doar câteva ingrediente de bază – cremă de brânză, ouă, zahăr, smântână lichidă și făină –, iar rezultatul este o prăjitură aerată, aproape fluidă în centru, cu o aromă profundă și surprinzătoare.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de cheesecake fără coacere. Pașii simpli pentru un desert de vis

Articolul continuă după reclamă

Trucuri pentru cel mai bun San Sebastian Cheesecake

Pentru o reușită garantată acasă, e important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei și ca forma de copt să fie tapetată cu hârtie de copt în exces, pentru a susține compoziția lichidă care crește la coacere. Nu se recomandă ventilatorul în cuptor, ci căldura statică sus-jos, la o temperatură ridicată (210–220°C), astfel încât exteriorul să se caramelizeze rapid, iar interiorul să rămână ușor tremurător.

După coacere, prăjitura trebuie lăsată la răcit în formă, iar apoi poate fi consumată fie ușor caldă și curgătoare, fie rece și fermă, în funcție de preferințe. Răcirea completă la frigider timp de 4–6 ore sau peste noapte îi oferă o textură asemănătoare cremei de brânză maturate, catifelată și densă.

Există numeroase variante moderne inspirate de rețeta originală: cu ciocolată neagră, matcha, caramel sărat, cafea sau chiar fructe de pădure în interior. Totuși, varianta simplă, cu extract de vanilie sau un strop de lichior (precum Grand Marnier sau amaretto) este cel mai aproape de spiritul prăjiturii de la La Viña. Pentru un efect vizual spectaculos, unele versiuni au interiorul lăsat voit foarte moale, aproape lichid, astfel încât cheesecake-ul curge ușor la tăiere. Altele optează pentru coacerea completă, obținând o prăjitură stabilă, care poate fi tăiată cu precizie.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de Cheesecake Dubai cu ciocolată. Se pregătește rapid și nu necesită coacere

Cum se păstrează

San Sebastian Cheesecake se păstrează foarte bine la frigider, într-un recipient etanș, până la 4–5 zile. Gustul său se intensifică pe măsură ce se odihnește, iar textura devine mai omogenă. Se poate servi simplu sau cu fructe proaspete (zmeură, smochine, căpșuni), cu sosuri acrișoare (coulis de fructe roșii, sos de rodie) ori cu frișcă naturală ușor îndulcită. Nu are nevoie de glazuri sau adaosuri inutile – tot farmecul stă în contrastul dintre suprafața ușor arsă și miezul cremos, între dulceața blândă a cremei de brânză și notele ușor amărui de caramel.

Într-o lume în care deserturile devin tot mai elaborate și artificiale, San Sebastian Cheesecake se remarcă printr-un minimalism autentic, devenind o declarație de independență culinară. E desertul perfect pentru cei care apreciază gustul profund, textura onctuoasă și imperfecțiunea asumată.

CITEȘTE ȘI: Mini cheesecake cu căpșuni și pudră de matcha

Rețetă San Sebastian Cheesecake

Ingrediente pentru San Sebastian Cheesecake

  • 600 g cremă de brânză cremoasă (tip Philadelphia)
  • 250 g smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
  • 200 g zahăr tos
  • 4 ouă mari
  • 30 g făină albă
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • un praf de sare

Mod de preparare San Sebastian Cheesecake

Cuptorul se preîncălzește la 210°C, funcție de sus-jos, fără ventilație. O formă rotundă cu diametrul de 20-22 cm se tapetează complet cu hârtie de copt, lăsând marginile hârtiei să depășească forma cu câțiva centimetri, pentru a reține umplutura lichidă care va crește la copt.

Crema de brânză se lasă la temperatura camerei cel puțin 30 de minute, apoi se așază într-un bol încăpător. Se adaugă zahărul și sarea, apoi se amestecă totul cu un mixer sau un tel până ce compoziția devine omogenă și cremoasă. Se adaugă ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare. Se toarnă smântâna lichidă și extractul de vanilie, apoi se cerne făina deasupra compoziției și se încorporează ușor, fără a bătea excesiv aluatul, pentru a nu încorpora aer.

Compoziția se toarnă în forma tapetată și se nivelează. Se introduce imediat în cuptorul bine încins și se coace timp de 40-45 de minute. Suprafața trebuie să se rumenească bine și chiar să capete o crustă ușor arsă, iar centrul să rămână ușor tremurător la atingere.

După coacere, prăjitura se lasă la răcit complet în formă. Se poate consuma ușor caldă, moale și cremoasă, dar textura ideală se obține după 4-6 ore de răcire la frigider. Gustul este bogat, catifelat, cu note caramelizate, iar centrul rămâne moale și cremos, spre deosebire de cheesecake-ul clasic. Se poate servi ca atare sau alături de fructe proaspete, sos de zmeură sau frișcă naturală.

Cât de des ar trebui să schimbi tocatorul, potrivit bucătarilor profesioniști... Rețetă de dulceață de zmeură. Este gata în 20 de minute...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x