Viermele informatic Stuxnet este primul software malitios cunoscut care a fost proiectat sa distruga sau sa saboteze fabrici, uzine electrice, rafinarii si alte instalatii industriale. Suntem obisnuiti cu troieni si virusi care hoinaresc pe internet, afectand calculatoare si producand pagube financiare, insa Stuxnet joaca in liga sa proprie, noteaza Sky News.
Viermele informatic are ca tinte retele industriale inchise si extrem de securizate. Dupa ce este introdus printr-un dispozitiv USB, Stuxnet trece de ultimele patru vulnerabilitati necunoscute din sistemul de operare Windows, asa-numitele vulnerabilitati de 'ziua zero'.
Se intampla rar ca un software malitios sa profite chiar si de doua dintre aceste vulnerabilitati. Poate dura luni de zile pana cand hackerii sa poata identifica o astfel de vulnerabilitate si apoi o alta perioada de timp pentru a crea un software care sa o exploateze.
Viermele informatic vaneaza apoi tipuri specifice de calculatoare create de compania germana Siemens.
Odata gasita gazda, viermele ramane intr-o stare latenta, asteptand un anumit moment sa preia controlul exercitat de calculator asupra instalatiilor industriale, cu consecinte potential dezastruoase.
Noul tip de vierme poate provoca pagube vazute pana acum numai in filmele hollywoodiene despre dezastre. Sky News ofera ca exemple posibilitatea ca sistemul de racire al unei centrale nucleare sa fie depasit sau ca sistemul de semnalizare pe calea ferata sa fie aruncat in haos.
Citeste continuarea articolului pe Jurnalul National
PlayBook - tableta PC anti-iPad de la BlackBerry... LaCie Hub, "caracatita" USB...