Antena Căutare

Ai un laptop lent? Iată ce să faci ca să-i măreşti viteza de lucru

Laptopul tău a început să-ți dea bătăi de cap? Aștepți o veșnicie până se deschid aplicațiile sau coolerele merg în continuu? Nu-i a bună. Asta poate însemna că trebuie curățat, că are nevoie de un upgrade, sau că a venit momentul să-l schimbi. Dar până la această decizie drastică și costisitoare, hai să vedem întâi dacă sunt alte soluții pentru a-i reda eficiența de altădată și pentru a-i mai prelungi viața.

Ai un laptop lent? Iată ce să faci ca să-i măreşti viteza de lucru

Prima variantă: curățarea

Un laptop care a funcționat intensiv, ani de zile, plimbat de colo-colo, cu siguranță a reușit să se umple de praf, scame sau chiar păr de animale în cazul în care ai și niște blănoși prin casă. În general, toate acestea ajung în ventilația laptopului, cea care îl ajută să se răcească. Blocarea completă a fantelor de aerisire poate duce chiar și la arderea componentelor interne, ceea ce nu e deloc de dorit. Dacă laptopul nu „respiră” corespunzător, procesorul și hardul se încing, sistemul începe să dea semnale de alarmă, intră în modul de protecție și începe să se miște greu, se blochează sau se restartează, iar ventilatoarele se turează la maximum, dacă nu sunt blocate de tot.

Soluția la aceste probleme este curățarea. Aceasta se poate realiza în regim propriu dacă ai ceva aptitudini tehnice, dar recomandarea este să apelezi la un service profesionist. Demontarea anumitor modele de laptop este o adevărată aventură și riști să strici ceva prin el care te va costa apoi mult mai mult.

A doua variantă: reinstalarea sistemului de operare

Articolul continuă după reclamă

Mai ales dacă folosești Windows, după o perioadă mai mare de timp există posibilitatea ca sistemul de operare să înceapă să se miște greu. Cauzele sunt multiple și uneori sunt greu de depistat. Poți renunța în primă fază la aplicațiile pe care nu le folosești și, dacă asta nu funcționează, poți reinstala sistemul integral. Nu uita totuși să faci un back-up înainte la tot ce ai important pe laptop.

A treia variantă: upgrade-ul

Dacă după operațiunea de curățare problemele persistă, este posibil ca un upgrade al componentelor să fie soluția salvatoare. Din păcate, nu toate laptopurile pot beneficia de acest lux. Mai ales ultrabook-urile, care, din cauza dimensiunilor reduse, cu multe componente integrate sau lipite, sunt mai greu de „adus la zi”. Însă, pentru restul, există soluții.

  • schimbă HDD-ul cu un SSD - este cel mai important upgrade, SSD-ul fiind incomparabil mai rapid decât stocarea clasică. Totodată, consumul de energie scade și nici sistemul nu se mai încălzește la fel de tare. Operațiunea asta e recomandat să o faci într-un service.
  • adaugă memorie RAM - în general, un sistem cu 8 giga de RAM ar trebui să se miște onorabil pe sistemele de operare de acum. Dar, dacă simți că trebuie mai mult, mai adaugă memorie: 8, 16, 32 de bytes, în funcție de limitările pe care le are laptopul tău. În marea majoritate a cazurilor poți instala chiar tu memoriile, dar ai grijă când le cumperi să respecte specificațiile producătorului.
  • schimbă procesorul - în unele situații, dacă sistemul permite, se poate face și acest upgrade, dar este cel mai costisitor procedeu. Este recomandat să apelezi la un service, pentru că uneori este dificil să ajungi la procesor și trebuie să demontezi mare parte din laptop.

A patra variantă: ... un alt laptop

Dacă nu ai noroc și niciuna dintre variantele de mai sus nu funcționează, tot ce-ți mai rămâne de făcut pentru a mări viteza de lucru a laptopului tău este... să iei altul nou. Reprezintă o investiție destul de mare, dar, dacă nu ai nevoie de el decât pentru birou, browsing și, eventual, să te uiți la un film, nu e neapărat necesar să te îndrepți către branduri de top sau configurații scumpe. Ai putea foarte bine, cu un buget de până în 2000 de lei, să iei un laptop Lenovo, Acer, Allview sau Huawei. Chiar dacă sunt mai ieftine, din gama low-cost, cu siguranță îți vei face treaba cu ele, fără nicio grijă.

Grijă mare! Sute de utilizatori s-au trezit cu conturile de Facebook blocate. Fotografiile și mesajele ce duc la elimina... Reddit şi LinkedIn renunţă să mai citească clipboard-ul utilizatorilor de iPhone...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x