Viteza cu care au scazut veniturile Cosmote si Romtelecom s-a redus in prima jumatate a anului, inscriindu-se in evolutia generala a pietei.
In acest an, de la un trimestru la altul, cei doi operatori au consemnat o imbunatatire a afacerilor. Cu toate acestea, veniturile Romtelecom s-au redus in trimestrul al doilea cu 7,1%, iar cele ale Cosmote cu 0,9%. Evolutia semestriala arata insa o scadere de 9% pentru fostul operator monopolist si de 3,7% pentru Cosmote, potrivit datelor din raportul companiei-mama.
Afacerile cumulate ale celor doi operatori s-au diminuat in prima jumatate a anului cu aproape 7%, de la 595,1 milioane de euro cat se inregistra cu un an in urma la 553,7 milioane de euro. Veniturile Romtelecom au scazut in trimestrul al doilea cu 7,1%, la 166,1 milioane de euro, reflectand declinul cu 14% al afacerilor pe servicii de voce, afectate de reducerea numarului clientilor, si a venitului mediu pe utilizator, insa profitul EBITDA al companiei a urcat cu 19,7%, la 29,2 milioane de euro.
Economia se stabilizeaza, dar ofertele raman agresive
„In trimestrul al doilea al anului 2011, semnele de stabilizare a economiei romanesti au devenit mai vizibile. Piata telecomunicatiilor a ramas insa dominata de oferte foarte agresive", se arata in raportul grupului elen OTE, actionarul majoritar al Romtelecom.
Numarul clientilor Romtelecom pe servicii de voce a scazut la 2,558 milioane, insa compania a inregistrat un avans de 23,1% pe internet broadband, la 1,084 milioane de utilizatori.
Pe serviciile de televiziune (DTH, IPTV, cablu), baza de utilizatori a companiei a crescut cu aproape 31%, la 1,222 milioane. Astfel, numarul abonamentelor la serviciile Romtelecom a urcat cu 8,3% fata de jumatatea anului trecut, la aproape 4,9 milioane. Costurile cu programul de disponibilizari voluntare au scazut cu 58,1% in trimestrul al doilea, la 7,2 milioane de euro, de la 17,2 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. La 1 iulie, Romtelecom avea aproximativ 7.500 de angajati, cu 1.500 mai putini decat la jumatatea anului trecut. Grupul OTE mentioneaza ca programele de disponibilizare voluntara vor rezulta in noi plecari in a doua jumatate a anului.
Pe servicii mobile, criza e aproape de final
Veniturile Cosmote Romania au scazut usor in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 114 milioane de euro, iar profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a urcat cu aproape 21%, la 22,6 milioane de euro, datorita performantelor operationale imbunatatite in urma integrarii Zapp. Compania a inregistrat, in T2 2010, venituri de 115 milioane de euro si un profit EBITDA de 18,7 milioane de euro.
Veniturile din servicii au urcat cu aproximativ 4%, in pofida conditiilor economice dificile si a ofertelor foarte agresive de pe segmentul prepaid. Numarul clientilor companiei era de 6,6 milioane la finalul lunii iunie, din care 22,6% in regim de abonament. Fata de jumatatea anului trecut, numarul clientilor a coborat cu aproape 7%, de la 7,086 milioane, reiese din raport.
Bilant la jumatate de an
In primul semestru, veniturile Romtelecom au scazut cu 9%, la 332,4 milioane de euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 38,6%, la 51,4 milioane de euro. Rezultatul operational EBIT s-a constituit intr-o pierdere de 28,7 milioane de euro, mai mica fata de nivelul de 38,2 milioane de euro din prima jumatate a anului trecut.
Costurile cu disponibilizari voluntare au urcat in primele sase luni cu 37,4%, de la 20,3 milioane de euro la 27,9 milioane euro. Rezultate mai bune a avut Cosmote. Astfel, in primul semestru veniturile companiei au scazut cu 3,7%, de la 229,8 milioane de euro la 221,3 milioane de euro, insa profitul EBITDA a crescut cu peste 25%, la 40,5 milioane de euro.
Facebook are probleme in Uniunea Europeana din cauza sistemului de recunoastere faciala... VIDEO! S-a inventat hartia electronica...