Atunci când computerul nu funcționează suficient de bine în raport cu nevoile tale, soluția obișnuită este înlocuirea acestuia cu unul nou. Dacă nu ești pregătit pentru această schimbare, din fericire există și alte soluții ca să îi îmbunătățești funcționarea.
De cele mai multe ori, problemele legate de performanța computerului se manifestă printr-o încetinire a proceselor. Acesta poate porni foarte lent, se poate bloca și poate sacada atunci când urmărești un film sau joci un joc video. Iată câteva soluții dacă te confrunți cu aceste neplăceri:
1. Schimbări de componente
Cea mai sigură metodă de a îmbunătăți performanța unui computer este schimbarea unor componente de hardware. Printre componentele care pot fi schimbate, se numără placa de bază, procesorul, memoria RAM, placa video, sursa și hard disk-ul. E bine să alegi piesele de înlocuit în funcție de ce ai nevoie de la computerul tău în viitor. De exemplu, înlocuirea plăcii de bază îți poate permite folosirea unui procesor mai rapid, utilizarea mai rapidă a memoriei, susținerea unei plăci video mai rapide și nu numai. Prin urmare, atunci când înlocuiești placa de baza cu una mai performantă, vei observa cu siguranță îmbunătățiri în funcționarea computerului.
Înainte de orice, trebuie să te asiguri de compatibilitatea noilor piese cu computerul tău. Apoi, ca să le înlocuiești efectiv, poți apela la un specialist sau, dacă ai încredere în abilitățile tale tehnice, poți face tu însuți înlocuirea, urmărind cu atenție unul din numeroasele tutoriale video disponibile online.
2. Curățarea computerului
În timp, în interiorul computerului tău se acumulează praf, lucru care îi poate afecta funcționarea. De aceea, computerele trebuie curățate periodic. În caz contrar, nu doar că performanța este afectată, dar pot apărea alte probleme. Așa cum explică ScienceABC, praful scade eficiența întregului sistem din două motive: contribuie la acumularea căldurii și îngreunează disiparea acesteia de către sistemul de ventilație.
3. Utilizarea unor accesorii utile
În anumite situații, computerul tău poate funcționa mai bine împreună cu anumite accesorii. Spre exemplu, dacă folosești un laptop, acesta se poate supraîncălzi (în special dacă e vechi sau în perioadele foarte călduroase din an). Din cauza supraîncălzirii, acesta poate funcționa mai lent sau se poate închide brusc. Ca să rezolvi problema, ai nevoie de un simplu cooler, care va asigura o ventilație mai bună pentru laptop.
De asemenea, unul din motivele pentru care un computer poate funcționa mai lent este spațiul de stocare redus. E simplu să te asiguri că memoria computerului nu se aglomerează, ștergând periodic lucrurile de care nu mai ai nevoie. Pe de altă parte, există situații în care nu poți renunța la anumite fișiere, cu toate că ocupă mult spațiu. Atunci, soluția stă în utilizarea unui hard disk extern.
4. Soluții de tip software
Chiar dacă ai un computer ceva mai vechi, motivul pentru care acesta funcționează greu poate fi legat de anumite programe sau procese. Periodic, trebuie să iei câteva măsuri pentru buna întreținere a computerului: actualizarea sistemului de operare și al programelor, ștergerea fișierelor temporare și al programelor de care nu mai ai nevoie, dar și scanarea cu un program de antivirus. În lipsa acestei întrețineri minime, în timp, performanța computerului tău va scădea foarte mult, orice alte măsuri întreprinzi.
În plus, un pas important în creșterea performanței computerului tău este diagnosticarea acestuia folosind un software de specialitate. Există programe care pot identifica problemele care conduc la încetinirea și slaba funcționare a computerului. Odată ce știi ce este în neregulă, poți rezolva mult mai rapid problema.