Cifre care ar trebui să îți dea de gândit
Potrivit unui sondaj realizat în Statele Unite ale Americii, 50% dintre consumatori n-au nimic împotriva achiziționării unui autoturism second hand, dar când vine vorba despre calculatoare sau telefoane care au mai avut un proprietar, situația se schimbă radical. Doar 10% dintre americani cumpără produse de pe piața second hand de electronice. Mult mai grav este faptul că cele mai multe electronice ajung la gunoi atunci când nu mai sunt folosite.
Statisticile sunt cu adevărat îngrijorătoare când vine vorba de mediu. În 2019, s-au produs 50 de milioane de tone de e-deșeuri (deșeuri electronice), echivalentul tuturor avioanelor de pasageri construite în întreaga istorie sau de 4.500 de ori greutatea Turnului Eiffel. Doar 20% din această cantitate a fost reciclată, în timp ce 80% a fost incinerată sau pur și simplu a ajuns la gropile de gunoi. E-deșeurile contaminează solul și apa, iar marile companii au demarat deja campanii care să încurajeze reciclarea.
Alege calitatea produselor refurbished
Așadar, a venit momentul să te orientezi pe piața produselor second hand. În primul rând, trebuie să te familiarizezi cu termenii. Refurbished reprezintă acea gamă de produse recondiționate de vânzător. Acestea nu sunt neapărat folosite, ci doar au fost desigilate sau au prezentat la un moment dat mici defecte tehnice sau estetice, dar au fost remediate. Eticheta refurbished reprezintă o garanție în plus a faptului că ceea ce cumperi a fost atent verificat de specialiști.
Dacă ești în căutarea unui computer mai performant, găsești calculatoare second hand aici, la prețuri excelente. Gândește-te că tehnologia nu avansează chiar atât de repede, iar sistemele desktop pot fi updatate oricând. Diferențele de preț între un calculator nou și unul second hand sunt foarte mari, așa că de ce ai plăti de două sau trei ori mai mult pe un PC nou?
Cum să faci alegerea corectă
Există trei pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când te hotărăști să alegi un produs electronic second hand:
- Verifică prețurile – caută produsul dorit în mai multe locuri, dar ține cont de faptul că unele dintre ele își mențin valoarea chiar și după lansarea unui nou model. Nu întotdeauna cel mai mic preț reprezintă și cea mai bună afacere.
- Verifică vânzătorul – reputația magazinului sau persoanei de la care cumperi produsul este extrem de importantă. Cel mai indicat este să te asiguri că vei beneficia de o perioadă de garanție.
- Alege corect perioada achiziției – cel mai bun moment în care să cumperi produse electronice second hand este acela al lansării următoarei generații. Această regulă se aplică cel mai bine în cazul telefoanelor. De asemenea, cele mai mari reduceri la electronice se fac la început și la sfârșit de an.
Acestea sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când te hotărăști să cumperi un produs electronic second hand. Dacă le vei aplica, vei avea mereu produse aproape noi, dar la prețuri excelente, și vei aduce o contribuție importantă la protecția mediului înconjurător.
Sursa foto: unsplash.com/Roman Synkevych
Apple lucrează la propria antena 5G pentru iPhone-urile din 2020... Lansarea noului iPhone de buget nu va întârzia din cauza coronavirusului...