- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Din ce în ce mai mult, oamenii au toate motivele să aibă temeri vizavi de protecția datelor și confidențialitatea în mediul online. În 2018 înșelăciunea prin camerele web s-a extins, iar hackerii își fac de cap, spargând conturi și amenințând oamenii.
De curând, cititorii unei reviste online au fost amenințați, hackerii cerându-le câteva mii de dolari în schimbul nepublicării unor materiale video în care cititorii se bucurau de filme pentru adulți la ei în dormitor. Înregistrarea fusese făcută cu camera video a laptopului de pe care urmăreau materialele. Ca dovadă clară, escrocii, au prezentat fiecărei persoane o parolă folosită de aceștia pentru a accesa diferite conturi.
Alertați de o victimă speriată, experții în securitate din publicația respectivă au recomandat tuturor cititorilor să ignore acest tip de e-mailuri: "Nu intrați în panică, nu plătiți. Este foarte puțin probabil ca acest videoclip să existe. Schimbați-vă parola și luați în considerare utilizarea autentificării cu dublu factor și a unui manager de parole pentru a păstra securitatea conturilor dvs. " Incidentul a arătat că utilizatorii de Internet obișnuiesc să folosească parole slabe și, în același timp, erau îngrijorați de un atac asupra confidențialității lor, similar cu cel suferit de protagonistul unui capitol al seriei science fiction Black Mirror, în al treilea sezon.
Vestea proastă este că din punct de vedere tehnic acest lucru este posibil. În vara trecută, cercetătorii ESET au dezvăluit descoperirea lui InvisiMole, un malware nou și puternic care a fost în circulație începând cu 2013 și care face tocmai asta: se camuflează ca fișier al sistemului Windows și, printre altele, preia controlul camerei web și microfonului utilizatorului, să-I urmărească activitățile și să colecteze informații și documente personale. Zuzana Hromcová, analist ESET, explică faptul că acest program a rămas sub radarul antivirusului deoarece "folosește mai multe tehnici pentru a evita detectarea și pentru că a fost folosit doar împotriva unui număr mic de victime alese în Rusia și Ucraina".
Dacă Mark Zuckerberg o face, putem face și noi:
O fotografie publicată pe Facebook de fondatorul rețelei, Mark Zuckerberg, arată că acesta și-a acoperit camera web și microfonul laptopului cu bandă adezivă ceea ce ne arată că este un lucru la care trebuie să ne gândim cu toții.
O altă persoană publică care face același lucru este șeful CIA. Acesta a anunțat că își acoperă camera web de la laptop de teama că ar putea fi spionat de hackeri.
De acum îți vei vedea notificările de pe telefon cu “alți ochi”! Faceți cunoștință cu ochelarii inteligenți ai viitorulu... Vrei să cumperi un calculator refurbished? Iată cum să eviți riscurile unei astfel de achiziții...