Primul lucru pe care îl poţi remarca atunci când ai de-a face cu un Windows Phone 7 este - indiferent de producător şi de modelul terminalului - designul atractiv.
Cred că se situează chiar undeva între Android şi iOS, din acest punct de vedere. Eleganţă, rapiditate, fluenţă, trei cuvinte care pot defini ceea ce reprezintă atuurile noului WP7. Ceea ce este valabil şi în cazul lui HD7, pentru că aici vorbim despre caracteristi ale unui sistem de operare. Bilă albă şi pentru browser, care funcţionează impecabil. WP7 aduce cu sine ideea de hub (People's Hub, Media Hub),înglobarea agendei cu contacte şi a reţelelor de socializare, a fotografiilor (inclusiv cele de pe reţelele de socializare) şi a înregistrărilor video, iar HTC plusează cu HTC Hub, care ne aminteşte pe undeva de Sense, interfaţa de bine adaptată la terminalele cu Adroid şi care oferă informaţii meteo în 3D şi o selecţie de aplicaţii.
Pentru mine însă, WP7 are de înfruntat două sisteme de operare extrem de populare, care au înregistrat creşteri fabuloase în ultimii doi ani, şi vine cu un handicap al timpului - a lăsat piaţa în aşteptare deja prea mult. Dacă va reuşi să recupereze şi să se lupte cot la cot cu mai puternicii momentului, iOS şi Android, vom vedea. Cert este că nu mai are nimic în comun cu Windows Mobile 6.1 sau 6.5, care au cucerit, la vremea lor, mare parte din piaţă. Dar interfaţa este sigur optimizată pentru utilizare intensă, de data asta nu mai e loc de cârcoteli. Problemele celor de la Microsoft sunt dependenţa de Bing şi sărăcia din Market Place, comparativ cu ce se petrece în ogrăzile concurenţei.
HD7 are dimensiuni generoase - 4,3 inci - dar este destul de subţirel - 11,2 mm - şi cântăreşte 162 de grame. Are un ecran LCD capacitiv, cu rezoluţie de 480x800 de pixeli şi 16 milioane de culori, este luminos, dispune de un accelerometru pentru autorotire şi de un senzor de proximitate. Ecranul de start - caracteristică generală pentru noua variantă a sistemului de operare - este pe sistem de „plăci de faianţă" foarte uşor de aranjat şi de activat. O simplă apăsare prelungită activează o placă din meniu. Plăcile sunt cele care oferă informaţiile actualizate şi pot fi configurate după bunul plac al utilizatorului. Totul stă într-o mişcare de deget. Pentru că, în fond, de tine depinde să ai informaţia importantă la degetul mic. Faptul că nu mai există intefeţe utilizator diferite, în funcţie de producător, va fi un avantaj pentru utilizatorii de WP7, pentru că nu vor mai avea bătăi de cap de adaptare.
În partea frontală nu există decât trei taste - Windows, care te duce în ecranul de start - search - care activează motorul de căutare Bing - şi tasta back, care te duce în meniul anterior şi, pas cu pas, până la home. Plăcut este faptul că HTC a mers pe ideea de conversaţie în afişarea sms-urilor, aşa cum e cazul la majoritatea terminalelor lansate în ultimii doi ani, în schimb, la conturile de e-mail a renunţat la ea. O idee bună este foarte utilul buton pentru camera foto, pe care majoritatea telefoanelor lansate în ultimii doi ani nu-l au.
Enervantă rău este lipsa slotului pentru cardul de memorie, cei 8 GB de memorie internă (în varianta pentru Europa) sau 16 GB (în varianta pentru Asia) fiind insuficienţi pentru necesităţile de stocare din ziua de azi. Cum la fel de deranjantă e şi sărăcia (comparativ cu ce oferă concurenţa) din Marketplace, deşi cele bază există, în plus fiind şi promisiuni de mai bine. Studiile de piaţă arată o creştere a Marketplace cu 30%. Numai în ianuarie ar fi fost lansate 1.600 de aplicaţii. În plus, Microsoft a reuşit să atragă cei mai importanţi producători de aplicaţii mobile, care văd acum WP7 ca o alternativă reală, după ce Microsoft a bătut palma pentru o colaborare cu Nokia. Dar cel mai discutabil lucru rămâne integrarea cu Live, un sistem folosit mult prin SUA, dar care prin Europa, şi mai ales în România, nu este chiar popular.
Una peste alta, un telefon plăcut, dar cu un sistem de operare care, cel puţin pentru moment, nu pare a avea şanse să detroneze Androidul sau iOS-ul. Alianţa cu Nokia (cândva, cel mai popular producător) ar putea fi şansa lor de a uimi.
HTC HD 7, cu bune si cu rele... Timescape Sci-Fi - ceasul venit din viitor...