Primul lucru pe care il poti remarca atunci cand ai de-a face cu un Windows Phone 7 este - indiferent de producator si de modelul terminalului - designul atractiv.
Cred ca se situează chiar undeva intre Android si iOS, din acest punct de vedere. Eleganta, rapiditate, fluenta, trei cuvinte care pot defini ceea ce reprezinta atuurile noului WP7. Ceea ce este valabil si in cazul lui HD7, pentru ca aici vorbim despre caracteristi ale unui sistem de operare. Bila alba si pentru browser, care functioneaza impecabil. WP7 aduce cu sine ideea de hub (People's Hub, Media Hub),inglobarea agendei cu contacte si a retelelor de socializare, a fotografiilor (inclusiv cele de pe retelele de socializare) si a inregistrarilor video, iar HTC pluseaza cu HTC Hub, care ne aminteste pe undeva de Sense, interfata de bine adaptata la terminalele cu Adroid si care ofera informatii meteo in 3D si o selectie de aplicatii.
Pentru mine insa, WP7 are de infruntat doua sisteme de operare extrem de populare, care au inregistrat cresteri fabuloase in ultimii doi ani, si vine cu un handicap al timpului - a lăsat piata in asteptare deja prea mult. Daca va reusi sa recupereze si sa se lupte cot la cot cu mai puternicii momentului, iOS si Android, vom vedea. Cert este ca nu mai are nimic in comun cu Windows Mobile 6.1 sau 6.5, care au cucerit, la vremea lor, mare parte din piata. Dar interfata este sigur optimizata pentru utilizare intensa, de data asta nu mai e loc de carcoteli. Problemele celor de la Microsoft sunt dependenta de Bing si saracia din Market Place, comparativ cu ce se petrece in ograzile concurentei.
HD7 are dimensiuni generoase - 4,3 inci - dar este destul de subtirel - 11,2 mm - si cantareste 162 de grame. Are un ecran LCD capacitiv, cu rezolutie de 480x800 de pixeli si 16 milioane de culori, este luminos, dispune de un accelerometru pentru autorotire si de un senzor de proximitate. Ecranul de start - caracteristica generala pentru noua varianta a sistemului de operare - este pe sistem de „placi de faianta" foarte uşor de aranjat si de activat. O simpla apasare prelungită activeaza o placa din meniu. Placile sunt cele care ofera informatiile actualizate si pot fi configurate dupa bunul plac al utilizatorului. Totul sta intr-o miscare de deget. Pentru ca, in fond, de tine depinde sa ai informatia importanta la degetul mic. Faptul ca nu mai exista intefete utilizator diferite, in functie de producator, va fi un avantaj pentru utilizatorii de WP7, pentru ca nu vor mai avea batai de cap de adaptare.
In partea frontala nu exista decat trei taste - Windows, care te duce in ecranul de start - search - care activeaza motorul de cautare Bing - si tasta back, care te duce in meniul anterior si, pas cu pas, pana la home. Placut este faptul ca HTC a mers pe ideea de conversaţie în afişarea sms-urilor, asa cum e cazul la majoritatea terminalelor lansate in ultimii doi ani, in schimb, la conturile de e-mail a renuntat la ea. O idee buna este foarte utilul buton pentru camera foto, pe care majoritatea telefoanelor lansate in ultimii doi ani nu-l au.
Enervanta rau este lipsa slotului pentru cardul de memorie, cei 8 GB de memorie interna (in varianta pentru Europa) sau 16 GB (in varianta pentru Asia) fiind insuficienti pentru necesitatile de stocare din ziua de azi. Cum la fel de deranjanta e si saracia (comparativ cu ce ofera concurenta) din Marketplace, desi cele baza exista, in plus fiind si promisiuni de mai bine. Studiile de piata arata o crestere a Marketplace cu 30%. Numai in ianuarie ar fi fost lansate 1.600 de aplicatii. In plus, Microsoft a reusit să atraga cei mai importanti producatori de aplicatii mobile, care vad acum WP7 ca o alternativă reala, după ce Microsoft a batut palma pentru o colaborare cu Nokia. Dar cel mai discutabil lucru ramane integrarea cu Live, un sistem folosit mult prin SUA, dar care prin Europa, si mai ales in Romania, nu este chiar popular.
Una peste alta, un telefon placut, dar cu un sistem de operare care, cel putin pentru moment, nu pare a avea sanse sa detroneze Androidul sau iOS-ul. Alianta cu Nokia (candva, cel mai popular producator) ar putea fi sansa lor de a uimi.
sursa:Jurnalul.ro