ECOTIC și Altex România și-au unit forțele pentru a păstra mediul curat și pentru a te ajuta să reciclezi echipamentele de mici dimensiuni și bateriile de care nu mai ai nevoie. Astfel, dacă ai în casă baterii consumate sau electrocasnice mici în stare funcțională sau nefuncțională vechi, fă o vizită în orice magazin al retailerului și oprește-te lângă recipientele de tip copăcel ca să lași echipamentele electronice de dimensiuni mici sau bateriile uzate.
Aceasta inițiativă ridică un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl au pentru mediul înconjurător (conțin materiale dăunătoare care au un impact dăunător asupra mediului). Deșeurile de echipamente electrice și electronice (sau DEEE) reprezintă o categorie specială de deșeuri, dată fiind compoziția lor toxică. Din categoria produselor DEEE fac parte frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, computerele, radiourile, roboții de bucătărie, jucăriile care sunt acționate electric.
Trebuie să știi că atunci când cumperi un echipament nou poți preda într-unul dintre magazinele retailerului echivalentul vechi. Partea bună e că produsul vechi va fi ridicat de la ușa casei tale, gratuit, astfel că predarea nu trebuie să mai reprezinte o problemă pentru tine. Tot ce trebuie să faci este să-ți găsești produsul necesar și să soliciți ridicarea sa ulterior. În felul acesta vei contribui la stoparea poluării și la o reutilizare corectă și eficientă a resurselor prin predarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice la punctele de colectare special amenajate.
ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a diminua impactul negativ al acestora asupra mediului. ECOTIC se ocupă de întreg procesul. Marele retailer tradițional de IT&C din țară nu este la prima inițiativă de susținere a unui mediu curat și responsabilizare a cetățenilor.
În afară de acest parteneriat destinat reciclării electrocasnicelor mici, retailerul desfășoară din anul 2010 în magazinele sale din țară și un program destinat reciclării electrocasnicelor mari, Buy Back. Consumatorii care dețin electrocasnice mari în stare funcțională sau nefuncțională și doresc să achiziționeze un produs din aceiași categorie sunt invitați în magazin să-și caute produsul dorit (produsele care intră în acest program sunt mașinile de spălat rufe, aparate frigorifice, uscătoare de rufe sau mașini de spălat vase). Ce trebuie avut în vedere este faptul că electrocasnicele mari predate trebuie să-și păstreze motorul.
Ambele inițiative sunt bine venite în rândul consumatorilor deoarece se ridică problema importanței reciclării electrocasnicelor mari și mici, consumatorii devin conștienți de impactul negativ pe termen lung al acestora și totodată înțeleg că produsele vechi devin inutile la un moment dat. De ce? Pe lângă poluarea fonică, produsele mai vechi consumă mai multă energie și totodată intervine și pericolul accidentării prin apariția de defecțiuni care pot pune viața în pericol. Cel mai bine e să ai în gospodărie un model nou de electrocasnice (mici sau mari) care să-și asigure un consum de energie eficient și condiții optime de funcționare și preparare a cafelei, sucurilor, prăjiturilor etc.
De ce să lași bateriile aruncate prin casă când poți merge la copăcelul ECOTIC să le depozitezi ca să ajunge pe cele mai bune mâini. Plus de ce să păstrezi un mixer stricat în casă sau un storcător de fructe vechi când poți să-ți iei unul nou și să nu mai ai griji. Mai mult la programul Buy Back cu electrocasnice ești răsplătit și cu un voucher de 100 lei pentru că ai ales să contribui la reducerea poluării.
Scopul acestor programe de colectare a deșeurilor electronice și electrice este diminuarea pericolului reprezentate de acestea. Astfel dacă vezi un punct de colectare de tip copăcel, nu mai sta pe gânduri, adu-ți bateriile vechi sau un produs din gama electrocasnicelor mici și lasă-i pe cei de la ECOTIC să-și facă treabă. Nu uita nici de programul Buy Back destinat electrocasnicelor mari care se desfășoară în magazine! În felul acesta ai grijă atât de locuința ta cât și de mediul înconjurător.
Sursă: altex.ro.