- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Alertele primite în ultimele zile prin sistemul Ro-Alert le-a captat atenția românilor, astfel că mulți dintre cei care nu au primit alerta au încercat activarea aplicației. Iată cum se face acest lucru
Într-un comunicat de presă, DSU a precizat că sistemul Ro-Alert a fost testat în ultimele zile și acest lucru va continua până la data de 30 iulie. Reprezentanții DSU și-au cerut scuze pentru eventualele neplăceri, însă explicația este că ”aceste teste de depistare ale unor posibile erori nu s-ar putea face și nici nu ar putea fi remediate în cazul unei situații de urgență reală”.
Ce este RO-ALERT
Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Prin Sistemul RO-ALERT vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor. Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.
Cum funcționează RO-ALERT
Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.
Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.
Aplicația RO-ALERT este de fapt un sistem complex care funcționează prin:
-
Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
-
Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
-
Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
-
Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
-
Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
-
Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.
Primirea mesajelor RO-ALERT
Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat.
Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G.
Cum se face activarea/instalarea RO-ALERT
Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru primirea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.
Pentru unele modele de telefoane este necesară activarea RO-ALERT, pentru altele nu. Configurarea RO-ALERT se poate face în funcție de rețea, dar și de modelul telefonului, fie Android sau iPhone/IOS.
Site-ul dedicat sitemului RO-ALERT pune la dispoziție deținătorilor de telefoane mobile date despre configurarea telefonului, astfel:
- Configurare RO-ALERT pe iPhone/IOS - aici
- Configurare RO-ALERT Orange- aici
- Configurare RO-ALERT Vodafone- aici
- Configurare RO-ALERT Telekom- aici
- Configurare RO-ALERT- Digi -aici
Dezactivarea RO-ALERT nu este recomandată
„Dezactivarea RO-ALERT, a opțiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență reale. Totodată, vă adresăm rugămintea de a nu apela numărul unic de urgență 112 pentru a semnala eventuale deficiențe ale Sistemului RO-ALERT”, spun reprezentații DSU.
Citește și: O candidată la Medicină a fost dată afară din examen din cauza unui mesaj RO-ALERT! „A fost eliminată”