Un studiu publicat de cercetătorii de la Universitățile Cardiff și MIT arată că roboții pot dezvolta prejudecăți atunci când lucrează împreună. Roboții care au făcut parte dintr-o echipă și-au exprimat prejudecățile față de alți roboți, din altă echipă.
Pe scurt, conform studiului, „grupurile de mașini autonome ar putea demonstra prejudecăți prin simpla identificare, copiere și învățare a acestui comportament unul de la altul”.
Pentru a testa această teorie, cercetătorii au simulat un joc simplu ce implica donarea unor „resurse” către membri din interiorul și din afara „grupului”, donații bazate pe reputație și pe strategia de donare.
Pe parcursul simulării, cercetătorii au observat o creștere a „prejudecăților” față de membrii din afara grupului. Faptul că „prejudecata” a apărut și a crescut într-un timp scurt atât de ușor în cadrul simulării ar trebui să ne dea de gândit, într-o perioadă în care oferim roboților o autonomie din ce în ce mai mare.
În mod surprinzător, prejudecata a fost mai vizibilă în simulările în care existau subgrupuri cu diferențe majore, o considerentă importantă prezentă și „împrumutată” din lumea oamenilor.
Atenție la ceea ce faceți. Metoda simplă prin care poți afla orice model de deblocare a telefonului!... iPhone 9! Noi detalii, preț și data de lansare!...