Filmuletul pare a fi autentic, deoarece contine o multime de comentarii din partea prietenilor de pe Facebook.
"Cu aceasta amenintare, infractorii cibernetici au dus tehnicile de inginerie sociala la un cu totul alt nivel. Utilizatorul este hartuit cu mesaje personalizate si foarte bine tintite, informatiile folosite fiind extrase chiar din contul sau de Facebook. Astfel, totul este conform cu realitatea si astfel extrem de credibil", a declarat Catalin Cosoi, Head of Online Threats Lab, BitDefender.
Atunci cand utilizatorul doreste sa vizualizeze filmul, i se cere sa instaleze o versiune actualizata a plugin-ului de Flash care, de fapt, este o falsa solutie antivirus cu functii de downloader si de bot (duce la instalarea unor programe periculoase care permit controlul de la distanta al calculatorului compromis).
Falsul antivirus (poate sa imite 16 produse diferite de securitate) copiaza in detaliu interfata si comportamentul solutiei antivirus folosita de utilizator si recomanda repornirea sistemului pentru a finaliza procedura de dezinfectie.
Dupa dezinstalarea solutiei antivirus functionale, componentele de descarcare si bot permit atacatorilor virtuali sa preia controlul asupra calculatorului compromis si sa il foloseasca in actiuni cyberinformatice dintre cele mai diverse.
Sursa: Jurnalul National
Foto: osu.edu