În ultima perioadă, numărul atacurilor cibernetice a crescut foarte mult și milioane de oameni din întreaga lume, dar și din România au căzut în plasa hackerilor. Cel mai recent virus este Autolycos, care a infectat deja peste 3 milioane de utilizatori Android şi a reușit acest lucru prin intermediul unor aplicaţii Android destul de populare, transmit site-urile de specialitate.
În acest context, specialiștii în securitate cibernetică au descoperit mai multe aplicații care colectează date personale de la utilizatori, fără acordul lor și astfel, pot fura chiar și bani din contul bancar.
Care sunt aplicațiile de pe Android care colectează date personale
Cercetătorii în domeniul securităţii de la Trend Micro au descoperit mai multe aplicaţii Android care includ malware şi care strâng date bancare ale utilziatorilor, potrivit mobilissiomo.ro. Printre acestea sunt incluse credentialele victimelor, coduri PIN, parole şi orice altă informaţie care ajută hackerii să fure dintr-o aplicaţie online de banking.
Mai mult de atât, potrivit aceleiași surse, virusul poate intercepta mesajele text şi prelua controlul asupra handseturilor infectate.
Acest tip de aplicaţii este cunoscut că "dropper", pentru că ele "aruncă" o încărcătură virală pe telefon, cunoscută sub numele de troian, instalată pe ascuns pe dispozitiv. În 2021 Trend Micro a descoperit o nouă varianta de tropper numit DawDrropper, care a făcut ravagii printre posesorii de telefoane mobile cu acest sistem de operare.
Lista completă a aplicațiilor Android care fură date bancare poate fi consultată la finalul articolului
Google a luat deja primele măsuri și a a scos deja majoritatea aplicațiilor „periculoase” din Play Store. În plus, potrivit sursei citate anterior, începând cu 30 septembrie, Google va lansa o nouă politică în Play Store, în ceea ce privește afișarea reclamelor full page în jocurile de mobil din magazinul online.
O altă măsură care vine în ajutorul utilizatorilor de Android și încearcă să prevină cât mai mult astfel de atacuri malware este aceea că aplicaţiile care copiază logo-uri, design-uri şi titluri ale altor aplicaţii vor fi interzise de pe 31 august.
Google va mai interzice şi anumite aplicaţii VPN. În mod inedit DuckDuckGo App Tracking Protection va fi de asemenea interzis.
Lista aplicațiilor Android care colectează date personale de la utilizatori
- Call Recorder APK (com.caduta.aisevsk)
- Rooster VPN (com.vpntool.androidweb)
- Super Cleaner- hyper & smart (com.j2ca.callrecorder)
- Document Scanner - PDF Creator (com.codeword.docscann)
- Universal Saver Pro (com.virtualapps.universalsaver)
- Eagle photo editor (com.techmediapro.photoediting)
- Call recorder pro+ (com.chestudio.callrecorder)
- Extra Cleaner (com.casualplay.leadbro)
- Crypto Utils (com.utilsmycrypto.mainer)
- FixCleaner (com.cleaner.fixgate)
- Just In: Video Motion (com.olivia.openpuremind)
- com.myunique.sequencestore
- com.flowmysequto.yamer
- com.qaz.universalsaver
- Lucky Cleaner (com.luckyg.cleaner)
- Simpli Cleaner (com.scando.qukscanner)
- Unicc QR Scanner (com.qrdscannerratedx)