Antena Căutare

Zile libere 2018. Sfaturi pentru o ieșire la picnic de 1 mai

Zile libere 2018. Sfaturi pentru o iesire la picnic de 1 mai, in Romania, in orase, pe litoralul romanesc, la munte si alaturi de cei dragi

După minivacanța de Paște, ne apropiem cu pași repezi de alte zile libere pentru 1 mai, Ziua Internațională a Muncii. Unii aleg să petreacă această sărbătoare pe litoral, alții în Deltă sau la munte, iar alții preferă un picnic în natură în locurile special amenajate.

Dacă optați pentru un picnic la iarbă verde, în afară de vremea de afara, pe care nu o putem condiționa în vreun fel, există o serie de sfaturi pe care trebuie să le respectați pentru a nu întâmpina neplăceri.

Ce trebuie să aveți în vedere la picnic, pentru a nu încasa amenzi usturătoare

1. Pentru un picnic făcut la pădure sau la iarbă verde trebuie respectate, potrivit legii, o serie de reguli şi reglementări. Potrivit legii, grătarele pot fi puse în zone special amenajate, aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, acolo unde există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi unde aprinderea focului este permisă.

În anumite zone din parcurile intravilane se poate organiza un picnic fără aprinderea focului. Focul deschis este permis doar în spaţiile special amenajate pentru grătare.

Zile libere 2018. Sfaturi pentru o ieșire la picnic de 1 mai

2. Participanţilor la picnic le este interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, construcţiilor sau a oricăror alte amenajări aflate în perimetrul zonelor amenajate. Nu au voie să folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă.

Este interzisă spălarea obiectelor care au fost folosite la picnic în apele din vecinătatea zonei, special amenajate pentru activităţile de picnic. Este interzisă, de asemenea, hrănirea animalelor sălbatice, rănirea lor sau distrugerea plantelor, a rocilor sau a oricăror alte elemente ale cadrului natural. Aruncarea ţigărilor, chibriturilor în alte locuri decât în cele special amenajate este strict interzisă.

Zile libere 2018. Sfaturi pentru o ieșire la picnic de 1 mai

3. Aruncarea deşeurilor se poate face doar în locurile special amenajate.

Dacă există condiţii, deşeurile de ambalaje trebuie depuse selectiv în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri.

4. Focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă. Acesta nu trebuie făcut la distanţă mai mică de 100 de metri de pădure. De asemenea, trebuie respectat orarul de desfăşurare a activităţii de picnic al zonei respective. Locul în care a avut loc picnicul trebuie lăsat curat.

5. Pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice trebuie să folosite doar locurile special amenajate. Tot legea mai spune că trebuie păstrată liniştea, iar comunităţile locale şi viaţa sălbatică nu trebuie deranjate.

Zile libere 2018. Sfaturi pentru o ieșire la picnic de 1 mai

6. Amenzile prevăzute pentru încălcarea acestor reguli sunt consistente.Pentru focul lăsat nesupravegheat, pompierii pot aplica amenzi care pot ajunge la valoarea de 5.000 de lei.

Cu 3.000 de lei pot fi amendaţi cei care aruncă la întâmplare chibrituri sau mucuri de ţigară. Pentru spălarea obiectelor folosite în apele din apropiere, precum şi postarea de semne sau mesaje, amenzile sunt cuprinse între 100 si 5.000 de lei. Amenzi cuprinse între 200 şi 400 de lei pot primi şi persoanele care hrănesc animalele sălbatice.

Alte reguli pentru un picnic reușit

1. Dacă optați pentru o ieșire cu întreaga familie, lista de cumpărături se face respectând preferinţelor tuturor membrilor

2. În afară de grătar şi cărbuni, carnea de mici etc, coşul pentru picnic trebuie să conţină neapărat: furculiţe, cuţite, linguri, scobitori, serveţele, tirbuşon şi desfăcător de bere, pahare şi recipiente din plastic. Nu trebuie să lipsească pungile pentru gunoi. Pe lângă scaunele pliante şi măsuţă, este recomandată şi o pătură.

Zile libere 2018. Sfaturi pentru o ieșire la picnic de 1 mai

3. Nu uitați de ingredientele pentru protecţie solară, spray-ul contra insectelor şi hainele ceva mai groase.

4. Mare atenție la pericolul din iarbă, căpușele.

Zonele de picnic pot ascunde şi pericole. Unul dintre acestea este reprezentat de căpuşe. Căpuşele sunt insectele care răspândesc boala Lyme, ce se poate dovedi mortală. Pentru evitarea înţepăturilor de căpuşă este recomandată purtarea de haine deschise la culoare, pe care să se vadă uşor insectele, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi şi strânşi pe gleznă şi peste care se trag şosetele, iar pantofii să acopere zona respectivă a piciorului în totalitate. A început sezonul căpușelor, de aceea, iată ce trebuie să faceți pentru a evita înțepăturile acestor insecte.

sursa: ziarullumina.ro

sursa foto: pixabay, pexels

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x