Atentie! Exista pericolul fie sa ne ingrasam adoptand o dieta bogata in glucide din cartofi, paine, orez, paste, fie, dimpotriva, sa ne infometam pana la epuizare. Medicul Adrian Copcea, nutritionist din Cluj-Napoca, ne recomanda ce trebuie sa mancam in post, astfel incat organismul nostru sa nu sufere dezechilibre nutritionale.
Cu ce inlocuim carnea si lactatele
Eliminarea branzeturilor si mezelurilor are, in aceasta perioada a anului, avantajul reducerii aportului de grasimi saturate (animale), aspect benefic in cazul persoanelor care consuma in mod obisnuit cantitati mari de branzeturi (in special maturate, fermentate, din categoria casului si cascavalului) sau mezeluri (in special sortimente cu un continut mare de grasimi saturate: cremvursti, parizer, polonezi). Alternativa la branza normala este branza de soia (tofu), care poate fi utilizata la salate sau in combinatie cu paine si legume (rosii, castraveti, ardei). Mezelurile din soia pot avea dezavantaje comune cu mezelurile clasice, in special in cazul sortimentelor intens procesate si cu adaos mare de aditivi (E-uri).
In aceasta perioada, cele mai apreciate preparate de post sunt preparatele din soia si branza tofu.
Laptele si iaurile de baut pot fi inlocuite cu laptele de soia, un produs cunoscut pentru avantajele sale nutritionale: numarul mic de calorii (120 kilocalorii la o cana de 250 ml), continutul mic de colesterol si prezenta anumitor minerale: magneziu, cupru si seleniu.
Soia, vedeta postului
Naut, soia, mazare sau fasole boabe, linte. Soia contine proteine de inalta valoare biologica, apropiata calitativ de calitatea proteinelor animale. Aceasta proteina combate atrofierea muschilor, imbatranirea pielii si oboseala fizica. Lipidele din soia mentin nivelul optim al colesterolului, in timp ce glucidele sunt o sursa esentiala de energie. Absenta proteinelor de inalta calitate din carne si oua nu inseamna, obligatoriu, ca dieta din Postul Craciunului este incompleta.
Este stiut ca in dieta strict vegetariana acest obstacol este depasit prin alcatuirea unei diete ce cuprinde o diversitate de surse de proteine pentru furnizarea aminoacizilor esentiali. Preparatele din soia vor fi alternate cu o combinatie benefica intre mazare boabe si orez. In perioada de post mai exista si alte variante sanatoase pentru mesele principale: zacusca preparata dupa retete traditionale, salata de vinete sau fasolea batuta.
Citeste continuarea pe Jurnalul National!
Studiu: Femeile devin depresive daca se uita la TV... Secretele imbatranirii, descifrate de oamenii de stiinta...