Antena Căutare

5 cele mai mari greșeli pe care le fac cei care se apucă de sport după o pauză lungă

Fie că vorbim despre activități fizice ușoare, precum yoga, de intensitate medie, precum alergatul sau înotul, sau de intensitate extrem de mare, precum exercițiile cu greutăți la sală, sportul după o pauză lungă de la orice fel de activitate fizică poate produce la fel de mult rău, așa cum poate fi și benefic, în același timp. Și asta pentru că lipsa unui program activ pentru o perioadă mai lungă de timp reprezintă în primul rând o lipsă de ritm a organismului. Înainte de a reuși să atingi cei 10 km alergați dintr-o singură bucată, ar trebui să te preocupe mai mult adaptarea corpului tău la acest nou ritm de viață. Iar pentru asta ai nevoie în primul rând de analize. Ecografia musculoscheletala este foarte importantă, pentru a afla dacă ai probleme cu articulațiile sau ligamentele, pentru a nu forța acolo unde există leziuni. De altfel, un control la inimă și plămâni ar trebui să se afle pe lista ta de priorități.

5 cele mai mari greșeli pe care le fac cei care se apucă de sport după o pauză lungă:

1. Echipamentul e nepotrivit

Dacă față de ultima perioadă în care te-ai ambiționat să faci sport au trecut câțiva ani, sunt șanse mari ca echipamentul actual să nu mai fie de folos. Și când vorbim despre echipament, ne referim la încălțăminte, care ar trebui să se potrivească cu activitatea fizică pe care ți-o dorești, dar și la compresele speciale pentru genunchi și zonele sensibile, unde articulațiile ar putea fi slăbite. Asigură-ți întâi toate condițiile pentru a face mișcare, înainte să ieși la alergat în pantofii de sport greșiți, care îți pot afecta tendoanele.

2. Supra-antrenamentul din dorința de a compensa

Ambiția este un lucru foarte bun și poate duce departe, însă, dacă nu este canalizată corect, riști să ai de suferit. Nu te înscrie pe lista celor care din dorința de a compensa pentru perioada în care nu au fost deloc activi, acum se antrenează fără pauză, nici măcar de o zi. Acest lucru va duce la o uzură gravă a organismului, care nu este obișnuit cu acest nivel de efort, riscând accidentări, dar și slăbirea sistemului imunitar.

3. Alimentația greșită

Indiferent care sunt obiectivele tale, chit că vrei să slăbești sau să pui masă musculară, alimentația joacă un rol mai important decât activitatea fizică. De aceea nu trebuie să pui problema că dacă faci sport poți să mănânci ce vrei, cât vrei și când vrei, iar corpul tău va arăta așa cum îți dorești. Alături de un program de antrenament echilibrat, pentru nivelul tău actual, e important să ai și un program de alimentație bine pus la punct, cu toți macronutrienții de care organismul tău are nevoie, enumerând aici carbohidrații, proteinele și grăsimile.

4. Lipsa de odihnă

Recuperarea se face în timpul somnului, astfel că mai puține ore de odihnă înseamnă un corp mai greoi, dureri prelungite de articulații și, în general o stare de oboseală care te-ar putea face să renunți rapid și definitiv la activitatea fizică.

5. Lipsa de hidratare

Doi litri de apă pe zi, aceasta este recomandarea specialiștilor pentru un stil de viață sănătos. Dar dacă faci sport, asta înseamnă că elimini din organism mai multă apă decât în mod normal, motiv pentru care trebuie să te hidratezi mereu. Nu exagera însă, pentru că poți face intoxicație cu apă. Doar ai în vedere că lipsa de hidratare poate duce la accidentări musculare, incluzând aici chiar și rupturile.

Poluarea aerului ne îmbolnăvește de ani de zile. Află cum și ce poți face ca să te protejezi... „Este otravă curată”! Declarațiile unui profesor de la HARVARD despre ULEIUL DE COCOS!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x