Cum obiceiurile bune se învață încă din copilărie, prin exercițiu, este bine să începi devreme și să le arăți cum să țină microbii departe prin crearea unei rutine de fiecare dată când merg la baie sau se pregătesc de masă.
Spălatul frecvent al mâinilor
Spălarea frecventă a mâinilor poate reduce riscurile de a contracta infecții, bacterii sau unele boli, și este cu atât mai importantă cu cât cel mic merge la grădiniță ori școală sau se joacă afară. Copiii trebuie să învețe să se spele pe mâini după ce merg la toaletă, pentru a evita riscurile unei infecții cu helicobacter sau cu alți microbi periculoși. De asemenea, cei mici trebuie obișnuiți să își spele mâinile înainte de fiecare masă, atunci când ating suprafețe murdare ori prăfuite sau când se întorc de la joacă.
La fel de important este să îi arăți celui mic cum să se spele corect, umezindu-și întâi mâinile cu apă, apoi frecându-și palmele cu săpun până când se formează spumă și clătind bine cu apă la final. Asigură-te că cel mic știe să se spele printre degete și pe sub unghii și că are o bună igienă a mâinilor chiar și când tu nu ești de față să îl supraveghezi.
Spălatul pe dinți
Fără o îngrijire corectă, dantura copiilor se poate caria rapid, iar în timp dinții se pot îngălbeni și își pot pierde strălucirea. Lipsa unei bune igiene orale poate inclusiv să cauzeze respirație urât mirositoare sau probleme gingivale. Atunci când îți înveți copilul cum să se spele pe dinți, încearcă pe cât posibil să transformi acest lucru într-o experiență cât mai plăcută. Lasă-l să folosească o periuță colorată sau imprimată cu personajele sale preferate din desene animate, ia-i o pastă de dinți pentru copii, care să aibă o aromă plăcută, și asigură-te că își periază dantura corect, de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute.
Igiena unghiilor
Sub unghiile copiilor se pot acumula murdărie sau microbi, mai ales atunci când se joacă afară. Iar dacă cel mic are obiceiul de a-și roade unghiile, microbii pot ajunge cu ușurință în cavitatea bucală, apoi în organism, cauzând probleme de sănătate. De aceea, este bine să îi tai periodic unghiile copilului și să îl înveți să se spele energic sub unghii folosind o perie moale, până când acestea sunt perfect curate. De asemenea, încearcă să îl dezveți să își roadă unghiile sau să bage degetele în gură, în special atunci când nu s-a spălat pe mâini înainte.
Igiena corporală zilnică
Mulți părinți știu că poate dura o eternitate să îi faci baie celui mic, mai ales dacă punem la socoteală și timpul pe care îl petreci „negociind” cu copilul să abandoneze pentru o jumătate de oră joaca sau desenele animate pentru a se spăla. Însă igiena corporală zilnică este la fel de importantă precum spălatul frecvent pe mâini în prevenirea infecțiilor și a bolilor cauzate de microbi ori bacterii.
Bunele maniere în timpul tușitului sau strănutatului
Dincolo de a învăța cum să se protejeze pe ei înșiși, cei mici trebuie să învețe și cum să îi protejeze pe cei din jur atunci când sunt răciți. Arată-i copilului tău cum să pună o batistă la gură atunci când strănută sau tușește, evitând astfel să folosească palma și să riște să răspândească bacteriile pe mâini. De asemenea, învață-l să se ferească atunci când cineva tușește sau strănută în jurul său, mai ales dacă persoana sau copilul respectiv evită să își acopere gura.
Spălarea alimentelor înainte de consum
Oricât de tentant ar fi pentru cei mici să mănânce fructele proaspăt culese din pom, este crucial ca ei să învețe că acest obicei poate fi periculos pentru sănătate. Explică-le că pe fructele sau legumele abia culese se pot depune praf, bacterii sau pesticide, care le pot cauza apoi dureri de burtică, greață, diaree sau chiar unele boli. Cel mic trebuie să își creeze un obicei din a spăla fructele și legumele cu apă din abundență înainte de a le consuma.
Respectarea acestor norme minime de igienă îi poate feri pe cei mici de bacterii, virusuri sau microbi și îi poate ajuta să rămână sănătoși, fără probleme cu răceli, viroze, enterocolite sau alte probleme gastrointestinale.
Sursa foto: andres chaparro from Pexels
Atenție, români! Când trebuie să mănânci cozonac, dacă nu vrei să te îngrași!... Asistenţa medicală de urgenţă este asigurată în Capitală de nouă spitale şi de Serviciul de Ambulanţă...