- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Indiferent ca o bei doar dupa-amiaza sau o consumi in mod regulat, iata cateva lucruri pe care probabil nu le stiai despre cafeaua fara cofeina:
Cafeaua decofeinizata nu inseamna 0 cofeina
Conform reglementarilor curente, o cafea este decofeinizata daca i s-a inlaturat 97% din cofeina pe care o contine in mod normal. Astfel, daca bei 5-10 cani de cafea fara cofeina, e ca si cum ai bea o cafea normala din punctul de vedere al cofeinei – este bine sa tii cont de acest aspect daca vrei sa renunti la cofeina din motive medicale.
Cantitatea de cofeina variaza in functie de tipul de cafea
Avand in vedere ca unele boabe de cafea contin mai multa cofeina decat altele, o cana de cafea chiar si fara 97% din cofeina poate, totusi, sa contina mai multa cofeina decat ti-ai dori sa consumi. Astfel, daca o cafea normala contine de regula 100 miligrame de cofeina, un test facut de Raportul Consumatorului in 2007 pe 36 de marci cunoscute a aratat ca unele tipuri de cafea fara cofeina contineau peste 20 de miligrame de cofeina – o cafea de la Dunkin Donuts continea 32 miligrame.
Nu toate metodele de decofeinizare sunt la fel
Sunt mai multe feluri prin care se elimina cofeina din cafea. Metodele cele mai bune sunt cea cu apa elvetiana (Swiss Water) - aceasta metoda este populara in America de Nord si Canada - sau cu dioxid de carbon – ambele sunt metode certificate organic si nu folosesc agenti chimici.
Cel mai vechi mijloc prin care cofeina este extrasa din bobul de cafea dateaza din anul 1903 si poarta numele inventatorului sau, Ludwig Roselius. Acest procedeu presupunea oparirea boabelor de cafea neprajite intr-o solutie de apa cu sare si apoi utilizarea benzenului ca solvent pentru scoaterea cofeinei.
1 din 10 consumatori de cafea aleg cafeaua decofeinizata
10 % din consumatorii de cafea consuma cafea fara cofeina, arata o statistica a Asociatiei Nationale a Cafelei din SUA, iar procentul este mai mare in cafenele si localuri care servesc cafea.
Un procent semnificativ din vanzarile marilor firme producatoare de cafea provin din comercializarea cafelei fara cofeina.
Cafeaua decofeinizata prin procedee nontoxice este mai blanda cu ficatul
U analiză,cu peste 28.000 de participanti a observat ca, pe parcursul a peste 10 ani, persoanele care au baut cel putin trei cani de cafea pe zi, si-au mentinut la un nivel scazut patru enzime hepatice asociate de obicei cu afectiuni si stari de inflamatie. Vestea buna este ca si consumatorii de cafea fara cofeina s-au bucurat de aceleasi beneficii.
Cafeaua decofeinizata poate determina cresterea colesterolului
Conform Asociatiei Americane de Inima, cafeaua fara cofeina poate mari nivelul de colesterol LDL, afectand sanatatea cardiaca. In cadrul unui studiu, cercetatorii au urmarit 3 grupuri de participanti – unul in care s-au baut 3 cesti de cafea pe zi, a doilea in care s-au baut 3 cesti de cafea fara cofeina si al treilea in care nu s-a consumat deloc cafea. Dupa trei luni, numai grupul in care s-a consumat cafea fara cofeina a prezentat o crestere de 8% al colesterolului LDL.
In anumite conditii, cafeaua decofeinizata s-a dovedit ca poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de prostata.
In cadrul unui studiu desfasurat la Scoala de Sanatate Publica Harvard, la care au participat 47.911 de barbati, cercetatorii au observat ca barbatii care au consumat cel putin sase cesti de cafea pe zi au prezentat un risc cu 18% mai redus de a dezvolta cancer la prostata si cu 60% mai scazut de a muri din aceasta cauza. Bautorii de cafea fara cofeina au prezentat si ei aceleasi beneficii, sugerand, astfel, ca antioxidantii sunt cei care ofera protectia, nu cofeina.
Sursa, viataverdeviu
O femeie și-a pus lămâie pe păr și apoi a privit în oglindă să vadă ce se întâmplă! Rezultatul a șocat-o... Ce se întâmplă în corpul tău, la scurt timp după ce te-ai dat cu ojă! Efectele sunt cumplite!...