Antena Căutare

Afectiunile ficatului

Ficatul este chinuit din multe directii. In primul rand, daca vrei sa-ti bati joc de ficat ii arunci in carca alcool in exces si zilnic. Medicina chiar a aratat care sunt cantitatile de alcool pe care le prelucreaza fara cazna fica­tul. Alcoolul aduce nu numai calorii multe, dar are si calitatea de noxa, de otrava.


Ficatul este proiectat sa metabolizeze 12 mililitri de alcool pur pe zi. Asta inseamna sa nu depasesti 120-150 de ml de vin de 8% sau sa nu bei mai mult de 350 ml de bere 4%, adica o sticla. Ficatul e construit sa metabolizeze maximum 30 de mililitri de tarie. Peste aceste praguri de bauturi alcoolice ficatul se simte biciuit fara mila.

Si, fiindca tot a venit vorba despre bautura, oamenii trebuie sa stie ca nu e bine sa bea alcool pe stomacul gol. Inainte de a duce paharul cu alcool la gura, omul trebuie sa inghita 3-4 dumicati de mancare. Daca nu ai apucat sa mananci si totusi bei alcool, acesta stimuleaza tare secretia de acid in stomac, actionand pe mucoasa gastrica, sporind si secretia pancreatica.

ABUZUL DE MANCARE

Daca apuci sa mananci ceva, acele alimente constituie un tampon pentru secretia gastrica. Sa mai amintim si de efectul groaznic facut de excesul de mancare, basca excesul de grasimi. Aviz amatorilor care sunt doritori de ospete imbelsugate cu mancare stropita zdravan cu alcool.

Nu numai ca ficatul este strans intr-o menghina nemiloasa, dar resimte efecte rele si stomacul. Surplusul de mancare si de grasimi intarzie golirea sto­macului. Astfel, stomacul prea-plin nu se goleste in 1,5-2 ore, ci in 4-5 ore. Sunt de vina si mancarurile prea grele, cu surplus de gra­sime.

Stationarea exagerata a manca­ru­rilor in stomac duce la balonari, la reflux gatro-esofagian si la o senzatie de burta prea-plina. Apar arsurile si se declanseaza acea intoar­cere pe contrasens a alimentelor din stomac, prin esofag, pana in gura. Basca secretia acida a stomacului cu care esofagul nu este obisnuit. Dar mancarea in exces si imbibarea cu prea multe grasimi intarzie si tranzitul intestinal.

SFATURI

Si daca totusi are loc o sarbatorire in fa­milie si ospatul e bogat, mesenii trebuie sa-si pregateasca tubul digestiv, pentru ca vor sari calul cu prea multa mancare si bautura. Mesenii e bine sa inghita o tableta de medicament prochinetic din clasa Donperidon cu o jumatate de ora inainte de masa. Aceste medicamente prochinetice fac mai vioaie miscarile stomacului pentru golirea acestuia in mod normal.

Pentru a evita arsurile si excesul de acid in stomac, la o ora dupa masa, invitatii trebuie sa nu uite de un medicament antiacid din clasa Dicarbocalm. Pe langa medicamentele de stimulare a miscarilor stomacului, intestinului si esofagului, cei care se vor aseza la mese bogate trebuie sa inghita si ceva medicamente antisecretorii impotriva excesului de acid, medicamente din clasa Omeprazol.

In mesele bogate, excesul de produse grase stimuleaza si producerea de bila de catre ficat. Bila in exces stimuleaza miscarile intestinului, care pot declansa diaree.

Dar o masa cu prea multa mancare si prea multe grasimi poate aduce o alta dandana. Unii nu stiu ca au pietre in vezica biliara. De altfel, exista oameni care mor de alte boli, dar la autopsie li se gaseste un depozit de pietre in vezica biliara, pietre care nu le-au facut neplaceri si de existenta carora n-au stiut nimic.

Mancarurile grele fac mai puternice contractiile vezicii biliare. Si in urma acestui exces de miscari pot fi aruncate in circuit pietrele din vezica. Aceste pietre blocheaza scurgerea secretiilor biliare din vezica si apare criza numita colica biliara. Ea produce dureri mari in dreapta abdomenului, care iradiaza si in spate si in umarul drept, insotite de varsaturi.

Pietrele pornite din bila pot bara curgerea secretiilor din pancreas. Aceste secretii pancreatice curata precum un detergent, iar actiunea lor nu este prevazuta sa aiba loc chiar in pancreas. Daca niste calculi bareaza scurgerea secretiilor pancreatice, ele raman in organul-mama si distrug pancreasul care le-a creat, purtan-du-se ca niste canibali. Aceste pietre din circuitul biliar si pancrea­tic conduc la una dintre cele mai de temut crize, pancreatita acuta, din care se si moare. Durerile provocate de pancreatita sunt considerate pe primul loc in clasamentul celor mai violente dureri.

EFECTE DEZASTRUOASE

Atacul asupra ficatului incepe cu steatoza hepatica, adica incepe cu ficatul gras. Se depune prea multa grasime in celula ficatului si acesta nu mai lucreaza cu randament. De la steatoza hepatica, adica de la ficatul gras, pornesc cele mai periculoase boli hepatice. De aici evolueaza hepatitele cronice si chiar ciroza.

Ciroza in faza decompensata, in faza grava, se insoteste de ascita, de acumulare de lichide in abdomen. Mai intai, se retin sarea si apoi lichidul. Locul de retinere a sarii este rinichiul. Vin la rinichi informatii false ca e nevoie de sare, in realitate insa deficitul de sare nu exista. Sarea se cuibareste in tesuturi si dupa ea acolo se strange si apa aparand edemele.

Acumularea de lichid in abdomen, la bolnavul de ciroza, se produce si fiindca fica­tul cu fibroza, ultima faza a inflamatiei, nu mai lasa sangele sa treaca prin ficat. Ca atare, creste presiunea in amonte de ficat, in vena porta, asa ca lichidul trece prin peretii vaselor in abdomen si se ajunge la ascita. Presiunea sporita in vena porta duce si la umflarea venelor din esofag, devenite varice esofagiene. Acestea se pot sparge, declansand periculoase hemoragii digestive superioare, care uneori sunt greu de stapanit, provocand moartea bolnavului de ciroza.

UZINA ORGANISMULUI

Unul dinte cele mai sensibile, delicate si complexe organe este fara doar si poate ficatul. Expresii lustruite de atata folosire denumesc ficatul "uzina organismului". Ne ferim de lucrurile tocite prea tare si spunem doar ca in ficat au loc procese de mare subtilitate atat privind tot felul de metabolisme, cat si legat de curatarea sangelui. Poate nu intamplator unul din semnele date de un ficat chinuit este o stare nejustificata de oboseala. Cand fica­tul a obosit, el isi imprastie vlaguirea asupra intregului organism.

sursa: Jurnalul National

foto: losethattyre.co.uk

Slabeste frumos tinand cont de centimetru... Atentie la alergia solara!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x