Antena Căutare

Afla beneficiile medicamentelor din uleiuri naturale!

Uleiurile presate la rece sunt o sursa naturala de sanatate. Deoarece pastreaza proprietatile te­rapeutice ale plantelor din care provin, ele sunt utile in preventia si tratamentul unor boli diverse: osteoporoza, diabet, diferite tipuri de cancer (de san, de colon sau de piele), infertilitate, artrita.

In afara de uleiul de masline, un ulei sanatos, mai exista inca patru tipuri de ulei - din seminte de in, canepa, susan sau din nuci - la fel de bune, insa mai putin cunoscute si folosite la noi. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, ne-a oferit mai multe informatii cu privire la eficienta acestora.

Uleiul din seminte de in aliatul femeilor

Contine de doua ori mai multi acizi grasi omega 3 decat uleiul de peste. Este bogat in hormoni vegetali, are efecte antibacteriene, antivirale, antiparazitare si antitumorale.

Considerat o adevarata binefacere pentru femei, uleiul din in este util in tulburari hormonale, in bolile inflamatorii ale trompelor ute­rine, ovarelor, colului, vaginului, dar si in cancer. Dar acestea nu sunt singurele proprietati ale uleiului din seminte de in.

Articolul continuă după reclamă

Pentru ca este una dintre cele mai importante surse de acizi grasi omega 3, uleiul din seminte de in reduce riscul aparitiei cancerului de san, principala cauza de deces la femeile cu varste intre 40 si 55 de ani. Acizii grasi omega 3 protejeaza femeile de cancerul pielii, de colon sau endometrial.

Daca suferiti de sindromul premenstrual sau aveti simptomele menopauzei - insomnii, dureri de cap, anxietate, modificari ale dispozitiei, chisturi mamare - nu ezitati sa le tratati cu ulei din in, deoarece este bogat in estrogeni naturali, lipsiti de efecte adverse, care va reechilibreaza hormonal. Pe de alta parte, consumul periodic de ulei din in catifeleaza pielea si reda stralucire parului.

Atentie! Desi ofera multiple beneficii pentru sanatate, consumul de ulei din seminte de in nu este recomandat femeilor gravide si celor care alapteaza. Un studiu recent arata ca femeile care iau ulei de in in trimestrele al doilea sau al treilea de sarcina risca sa nasca prematur.

UTILIZARI. Uleiul de in poate fi folosit separat sau impreuna cu alte uleiuri vegetale, in salate, preparate reci sau calde. Ca supliment alimentar, poate fi luat sub forma de capsule: 1-2 pe zi. Uleiul poate fi folosit si extern, sub forma de cataplasme pentru arsuri ale pielii, acnee, psoriazis, eczeme sau acneea rozacee.

Aroma exotica a susanului

Datorita aromei exotice unice, uleiul din seminte de susan este perfect pentru salate, dar si pentru preparatele calde, spune profesorul Mencinicopschi. Uleiul din seminte de susan este specific bucatariei asiatice. Si, daca tot mancam exotic, atunci este bine sa avem la indemana si un wok (un vas cu baza rotunjita, originar din China).

Acesta ne permite sa incalzim uleiul din susan fara a-i distruge proprietatile terapeutice si gustul aromat. Insa, pe langa intrebuintarile sale culinare, uleiul din seminte de susan mai are si aplicatii medicale.

Folosit de mii de ani ca metoda de tratament si mentionat in textele vedice ca fiind excelent pentru sanatatea oamenilor, uleiul din seminte de susan este un antibacterian natural, un agent antiinflamator si un puternic antioxidant. In cadrul mai multor experimente, efectuate in India si Olanda, s-a constatat ca uleiul din susan eli­mina depunerile de colesterol de pe artere si stopeaza dezvoltarea cancerului de piele si de colon.

Recomandari

● Cateva picaturi de ulei de susan puse in nas pot vindeca sinuzita cronica, in timp ce gargara cu acest ulei distruge bacteriile si steptococii care produc infectii respiratorii.

● Daca ati stat prea mult la plaja sau, dimpotriva, in frig si ger, ceea ce a afectat pielea, uleiul din susan este un tratament eficient. El mai poate fi folosit inainte si dupa sedintele de chimioterapie sau radioterapie pentru ca neutralizeaza radicalii liberi din sange, generati de astfel de tratamente.

● Acneea, frecventa la adolescenti, poate fi tratata cu ulei din susan, fara a mai fi nevoie de cosmetice costisitoare.

● Aplicat pe pielea bebelusilor, in special in zonele acoperite de scutec, uleiul din susan protejeaza pielea de iritatii.

Sanatate in miez de nuca

Uleiul din nuci este exceptional, dupa cum il caracterizeaza profesorul Mencinicopschi. El poate fi folosit la prepararea salatelor, a omletelor, a clatitelor si a produselor de patiserie. In combina­tie cu alcoolul, ajuta la prepararea unor vinegrete de exceptie pentru asezonarea salatelor.

Branza, ciupercile sau salatele de fructe au un gust mai intens daca sunt stropite cu cateva picaturi din acest ulei. De asemenea, el este utilizat pe scara larga ca substitut al uleiului de masline. Uleiul de nuca are punctul de fierbere mai ridicat decat uleiul de masline, ceea ce inseamna ca pastreaza o cantitate mai mare de acizi grasi sanatosi.

Uleiul din nuci este util daca urmati o dieta saraca in carbohidrati. Avand in vedere ca este derivat din fructe cu coaja lemnoasa, uleiul este considerat o adevarata comoara culinara. In ceea ce priveste beneficiile aduse sanatatii, uleiul din nuci contine o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3 si omega-6 in comparatie cu uleiul de masline.

Este indicat in:

● bolile aparatului cardiovascular (scade ris­cul aparitiei hipertensiunii, a infarctului);

● eliminarea parazitilor intestinali;

● stimularea sistemului nervos;

● mentinerea sub control a diabetului zaharat si a greutatii corporale;

● preventia cancerului de san, de prostata si de colon.

Uleiul din nuci are indicatii si in cosmetica. El previne imbatranirea prematura a pielii si ajuta la vindecarea leziunilor cutanate.

Uleiul din canepa

Este legal pentru ca nu contine THC (tetrahydrocannabinol), principala substanta psihoactiva descoperita in planta de canabis. Semintele de canepa si uleiul obtinut din ele sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase produse alimentare din lume, datorita continutului lor bogat in acizi grasi esentiali.

Specialistii recomanda sa consumam zilnic una-doua linguri de ulei de canepa, deoarece ne furnizeaza 6 grame de acizi grasi omega-3 si intre 8 si 16 grame de acizi grasi omega-6. Uleiul poate fi folosit sub forma de supliment nutritional sau pus in mancarea rece. Nu este recomandat pentru prajit. Odata ajuns la temperaturi de peste 49 de grade Celsius, el isi pierde aroma si profilul nutritional.
Un consum constant de ulei din canepa aduce numeroase beneficii sanatatii.

Iata cateva dintre ele:

● scade nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale;
● imbunatateste circulatia cardiovasculara;
● reduce simptomele de artrita;
● previne bolile degenerative;
● este ideal pentru vegetarieni deoarece aduce un aport de grasimi nesaturate;
● este un tonic pentru sistemul nervos;
● trateaza afectiuni alergice cronice si inflamatorii, precum eczemele sau psoriazisul;
● creste rezistenta organismului in fata infectiilor.

SFATUL SPECIALISTULUI. Uleiurile presate la rece se obtin prin presarea si macinarea semintelor sau fructelor, cu ajutorul unor pietre de granit sau cu prese moderne din otel inoxi­dabil. Uleiul trebuie produs la temperaturi mai mici de 49 de grade Celsius, pentru a-si pastra aroma si valorile nutritive.

Potrivit prof. Gheorghe Mencinicopschi, in functie de compozitie, uleiurile vegetale se degradeaza lent sau accentuat, suferind oxidare (rancezire). Potentialul oxidativ depinde de natura si concentratia acizilor grasi din compozitie, dar si de conditiile de pastrare. Pentru o durata de viata mai lunga (cel mult 12 luni), uleiurile vegetale trebuie pastrate in recipiente de sticla, de dimensiuni mici si inchise la culoare, ferite de caldura si lumina.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: wired.com

Slabeste sanatos urmand o cura cu struguri!... Cum poate fi evitata recidiva in cazul accidentului cerebral vascular...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x