Alcoolul si lipsa de miscare - secretul longevitatii?

Un studiu pe evreii Ashkenazi destanuie secretele longetivitatii: mai mult alcool si mai putine exercitii. Cercetatorii au constatat ca cei care beau putin mai mult decat ceilalti si fac mai putine exercitii au trait mai mult. Grupul inclus in studiu a fost, de asemenea, expus la un risc mai mic de a se imbolnavi de obezitate.

Studiul a fost efectuat de cercetatorii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York, iar rezultatele publicate in editia online a revistei Societatii Americane de Geriatrie, relateaza Telegraph.

„Acest studiu sugereaza ca centenarii ar putea avea gene de longevitate suplimentare care ii protejeaza de efectele nocive ale unui mod de viata mai putin sanatos", explica Nir Barzilai, unul dintre principalii autori ai studiului.

Studiul a fost efectuat pe 477 evrei Ashkenazi cu varste cuprinse intre 95 si 122 de ani, care sunt independenti. Circa 75 % dintre participanti au fost femei.

Populatia evreilor ashkenazi a fost aleasa pentru ca este „mai uniforma decat altele, din punct de vedere genetic, ceea ce faciliteaza descoperirea genelor diferite", explica studiul.

Rezultatele arata ca persoanele care au trait mai mult timp au baut ceva mai mult si au facut mai putine exercitii fizice decat media generala. Astfel, circa 24 % din grupul de studiu au consumat alcool zilnic, comparativ cu 22 la suta din populatia generala, in timp ce 43 la suta au facut exercitii in mod regulat, comparativ cu 57 la suta.

Criticii au observat ca indivizii din studiu aveau un stil de viata mai sanatos decat altii ceea ce influenteaza longevitatea. Chiar autorul studiului a subliniat faptul ca „aceasta cercetare nu inseamna ca oamenii pot sa aiba un stil de viata nesanatos fara sa plateasca pretul la sfarsit".

„Desi acest studiu demonstreaza ca centenarii pot fi obezi, pot sa fumeze si sa nu faca exercitii, aceste obiceiuri nu sunt alegeri bune pentru majoritatea dintre noi care nu au un istoric familial de longevitate", a declarat cercetatorul Nir Barzilai.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: aaronendre.com

Ultimele știri