Antena Căutare

Apa: ce si cat in fiecare zi

Apa este singurul lichid care hidrateaza eficient organismul si potoleste fiziologic setea, asigurandu-i, totodata, si un aport semnificativ de minerale.

"Nici un alt aliment lichid - bauturi industriale, lapte etc. - nu poate inlocui apa pe termen lung fara sa produca tulburari metabolice si afectarea sanatatii", ne avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Apa are in compozitie saruri minerale si proteine benefice pentru sistemul digestiv, eficiente pentru eliminarea toxinelor.


Cantitatea
Necesarul de apa este foarte important si se poate stabili in functie de greutatea corpului, varsta, efort fizic, clima. In volumul recent publicat, "Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam", autorul, profesorul Menchinicopschi, a elaborat un tabel care ne ajuta sa stim cu precizie cantitatea de apa pe care trebuie sa o bem zilnic fiecare dintre noi.

Calitatea
Stim, asadar, cantitatea de apa de care avem nevoie zilnic. Dar ce stim despre calitatea apei? "Desi apa de la robinet respecta parametrii stabiliti de normativele in vigoare, consumata zilnic, timp indelungat, ea poate produce pro¬bleme grave de sanatate", spune profesorul Mencinicopschi.

In primul rand, sunt sfatuite sa evite apa de la robinet persoanele cu sistem imunitar fragil - copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza, bolnavii sau persoanele in perioade de covalescenta.

Acestora li se recomanda fie sa se doteze cu instalatii de filtare a apei, fie sa-si astampere setea cu apa imbuteliata.

Cea mai indicata este apa plata, "pentru ca are un nivel scazut de substante carbogazoase, care se gasesc in compozitia ei naturala, fara nici un adaus, asa cum se intampla in cazul apei imbogatite", spune prof. dr Mencinicopschi.

Apa carbogazoasa obtinuta prin adaugarea de bioxid de carbon pare sa fie mai prezenta pe mesele noastre decat cea minerala. Totusi, potrivit specialistului nostru, persoanele cu afectiuni renale si digestive ar trebui sa renunte la apa carbogazoasa.

Si iata un amanunt care chiar merita sa-l retineti: apa plata contine aceleasi saruri ca si apa carbogazoasa.


In lume
Cu 87% din populatia globului, respectiv aproximativ 5,9 miliarde de locuitori ai planetei care au acces la apa potabila, se pare ca Terra atinge obiectivul acestui inceput de mileniu: apa potabila pentru toata lumea.

Este una dintre concluziile Programului comun OMS/ UNICEF privitor la aprovizionarea cu apa potabila. Totusi, aproape 39% din populatia lumii, aproximativ 2,6 miliarde de persoane, nu au acces la sisteme asanate de aprovizionare cu apa.

Citeste jurnalul.ro

Cercetatorii romani au descoperit celule ce repar muschiul inimii... VIDEO! Incearca dieta cu peste!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x