- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
E cea mai ieftină cafea şi se bea în fugă, în drumul spre serviciu, chiar în mijlocul străzii. Automatele de cafea care au împânzit marile oraşe din România şi care sunt un adevărat pericol pentru sănătate nu sunt conectate la o reţea de apă şi sunt pline de praf.
Plătim un leu eu pentru ceva ce ne distruge sănătate, avertizează medicii, dar şi inspectorii de la Protecţia Consumatorului, care pornesc controale în toată ţara.
Mii de oameni merg grăbiţi spre serviciu, iar mulţi dintre ei îşi încep ziua cu o oprire la o cafea. Aleg cea mai ieftină şi rapidă variantă: automatele.
Grăbiţi, oamenii nu au timp să se gândească la pericole. Aparatele de cafea nu respectă nicio regulă de igienă. Sunt expuse în aer liber, în praf şi nu sunt legate la nicio reţea de apă, deşi legea o cere. O echipă Observator a testat un asemenea aparat împreună cu şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
CE CONȚINE CAFEAUA DE LA AUTOMAT, DE FAPT
Automatele de acest tip sunt alimentate din bidoane, iar etichetele care ar trebui să avertizeze consumatorii asupra conţinutului "licorii" sunt greu de citit. Un pahar de espresso de la automat conţine 100 de miligrame de cofeină, adică jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult. Însă principala problemă este că la automate se foloseşte cafea solubilă, instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu decât cafeaua măcinată din boabe.
Consumată zilnic sau în cantităţi mari ea poate duce la anumite afecţiuni: în primul rând, la iritarea esofagului şi a stomacului, ducând la gastrite. La nivelul rinichilor, poate duce la apariţia litiazei renale şi tulburări ale tranzitului intestinal.
PERICOLUL DIN CAFEAUA DE LA AUTOMAT
În jumătate de an, ANPC a dat amenzi de aproape jumătate de milion de lei, dar automatele tot n-au dispărut de pe trotuare. Protecţia Consumatorului ia în calcul chiar suspendarea activităţii pentru proprietarii de aparate care au fost sancţionaţi, dar care şi-au continuat activitatea în aceleaşi condiţii.
În România există peste 180 de mii de automate de cafea. Ele pot fi instalate doar cu avizul inspectorilor de sănătate. Amestecul lichid preparat de aceste aparate afectează inima, provoacă celulită şi distruge stomacul.