Deshidratarea poate determina o serie de probleme de sănătate, inclusiv simptome neplăcute, precum: oboseală, senzație de amețeală și crampe musculare. Apa are cele mai eficiente efecte în tratarea senzației de sete, dar completarea acesteia cu electroliți are un rol la fel de esențial, în special în perioadele în care umiditatea și temperatura se mențin ridicate.
Băuturi bogate în electroliți
Electroliții sunt minerale care poartă o sarcină electrică atunci când se dizolvă în lichide, inclusiv în lichidele din organismul uman. Categoria electroliților primari include: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clorură și fosfat, potrivit Health Shots.
Electroliții îndeplinesc un rol major în menținerea echilibrului fluidelor, reglarea funcției nervoase și musculare și susținerea diferitelor procese ale organismului. La temperaturi ridicate și în timpul depunerii efortului fizic, corpul poate pierde electroliții prin transpirație.
Există o varietate de băuturi răcoritoare și sănătoase care te pot ajuta să te hidratezi și să-ți asiguri aportul de electroliți esențiali.
Apă de cocos
Apa de cocos este o băutură naturală și răcoritoare care conține minerale esențiale, cum ar fi potasiu, magneziu și sodiu. Se caracterizează printr-un conținut scăzut de calorii, are proprietăți de hidratare și un gust dulce. Apa de cocos se regăsește printre aceste băuturi bogate în electroliți.
Apă infuzată cu castraveți și mentă
Apa infuzată poate fi o metodă eficientă de a-ți asigura hidratare zilnică. Pentru a o pregăti, poți pune felii de castraveți și frunze de mentă în apă fiartă. Amestecul se ține la frigider timp de câteva ore, pentru a permite aromelor să se combine. Castraveții conțin electroliți precum potasiu și magneziu, în timp ce menta îți poate da o senzație de răcire a corpului.
Citește și: Băuturi sărace în calorii care ajută la pierderea în greutate
Suc de pepene roșu
Sucul de pepene roșu este una dintre aceste băuturi bogate în electroliți. Pepenele roșu are un conținut ridicat în potasiu, magneziu și vitamina C. Aceste substanțe nutritive pot acționa ca antioxidanți pentru combaterea moleculelor instabile denumite radicali liberi.
Antioxidanții săi pot lupta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de procesul numit stres oxidativ. Stresul oxidativ poate favoriza dezvoltarea afecțiunilor cronice și poate accelera procesul de îmbătrânire.
Consumul de pepene roșu poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate proteja articulațiile, poate diminua riscul de a dezvolta diabet și cancer și poate susține sănătatea pielii.
Limonadă
Limonada este o băutură simplă, pe care o poți prepara singur acasă. Poți stoarce lămâi proaspete în apă, iar în lichidul rezultat poți adăuga puțină sare de mare pentru a avea electroliți. Poți amesteca o lingură de miere sau sirop de arțar pentru un gust mai dulce. Această băutură poate fi eficientă în menținerea hidratării.
Suc de aloe vera
Sucul de aloe vera are proprietățile vindecătoare și se regăsește printre aceste băuturi bogate în electroliți. Bogat în vitamine, minerale și aminoacizi, sucul de aloe vera poate ajuta la rehidratarea corpului și la calmarea sistemului digestiv.
Citește și: Câte calorii are o bere. Puțini români știau asta
Lapte
Laptele conține concentrații ridicate de nutrienți, conform HealthifyMe. Acesta oferă o sursă bună de electroliți, cum ar fi calciu, sodiu și potasiu. Carbohidrații și proteinele sunt doi macronutrienți, care pot contribui la recuperarea după antrenament și la regenerarea țesutului muscular.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.