- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cercetătorii au descoperit că diacetilul - o substanță chimică naturală care se găsește în alimentele care fermentează - acționează în mod similar ca medicamentele utilizate în prezent pentru tratarea cancerului, atunci când este inhalat.
Substanța a modificat ADN-ul celulelor umane într-un mod care ar putea "întârzia neurodegenerarea sau deficitele de memorie în cazul bolilor", au declarat cercetătorii, ceea ce înseamnă că ar ajuta în lupta cu boli precum demența și Alzheimer.
"Am arătat pentru prima dată că unele dintre aceste molecule de miros la care suntem expuși sunt absorbite în celulele pielii, nasului, plămânilor, chiar și probabil în creier prin fluxul sanguin, alterând în mod fundamental expresia genelor.”, a declarat profesorul Anandasankar Ray, de la Universitatea din California - Riverside.
Ce este diacetilul, compusul din bere care ar ajuta în lupta cu demența și Alzheimer
Diacetilul este unul dintre cei mai populari și mai controversați agenți aromatizanți din lume, care produce un gust de unt și este produs în mod natural în timpul fermentației - procesul din spatele berii și al vinului.
Cel mai recent studiu a analizat modul în care diacetilul a influențat enzimele HDAC din celule. Lucrarea a scos la iveală faptul că diacetilul inhibă enzimele, producând mai multă expresie genetică.
"Faptul că expunerea la un odorizant poate modifica direct expresia genelor, chiar și în țesuturile care nu au receptori de odorizant, a fost o surpriză totală. Aceste molecule sunt capabile să ajungă la nucleul celular prin membrana celulară", a mai spus specialistul.
Dar asta nu înseamnă că ar trebui să încercați să inhalați cantități mari de diacetil pentru a încerca să vă îmbunătățiți sănătatea.
Diacetilul este considerat periculos pentru inhalare la concentrații mari, substanța chimică fiind legată de o afecțiune numită "plămânul popcorn" - în care organele se cicatrizează.
Profesorul Ray chiar spune că acest compus s-ar putea să nu fie candidatul perfect pentru terapie.
"Lucrăm deja la identificarea altor substanțe volatile care duc la modificări ale expresiei genelor. Descoperirea noastră importantă este că unii compuși volatili emiși de microbi și alimente pot modifica stările epigenetice în neuroni și alte celule eucariote.", a mai punctat expertul, conform The Sun.