In Romania nu exista nici aparatul si nici reactivii folositi in determinarea cantitatii de bisphenol din plastic. Exista insa o lege care nu este respectata. Si mii de parinti care raman cu incertitudinea. isi otravesc sau nu copiii. Desi legea interzice comercializarea produselor care contin bisphenol, in supermarket-uri inca mai exista aceste produse. Fie ca vorbim de biberoane, lapte praf sau conserve.
Efectele negative ale acestei substante sunt mai ales asupra sistemului nervos, ale sistemului endiocrin. Poate duce la aparitia diabetului, obezitatii, si poate fi chiar si cancerigena.
Practic, in Romania, nu exista niciun laborator care sa analizeze concentratia de bisphenol din produse. In timp ce in tarile civilizate, lupta impotriva acestuia este continu, la noi, autoritatile ridica din umeri. Doar cei care cumpara din farmacii sunt ceva mai feriti de pericol pentru ca toti producatorii sunt obligati sa prezinte certificate de conformitate.
Bisphenolul imita estrogenul si are efecte nocive asupra sanatatii: odata patruns in organism produce disfunctii hormonale, deviatii comportamentale, hiperactivitate si chiar agresivitate. De asemenea, poate determina instalarea prematura a pubertatii. stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare, mareste semnificativ dimensiunile prostatei si afecteaza functionarea sistemului imunitar.