- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aceste proprietati ale cafelei au fost demonstrate de-a lungul timpului, primele studii despre cafea datand inca din anul 1700.
"Cafeaua este o buna sursa de antioxidanti. De asemenea, cafeaua stimuleaza metabolismul de tip catabolic, activand arderile si marind productia de energie.
Aceasta inseamna ca o cafea, doua pe zi contribuie la mentinerea greutatii in limite normale prin arderea caloriilor care provin din grasimi.
Efectul de stimulare a arderii grasimilor se datoreaza continutului de vitamina B3. O ceasca de cafea neagra furnizeaza organismului 1 miligram din aceasta vitamina", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Fara zahar
Pentru a ne ajuta sa slabim, cafeluta de dimineata nu trebuie indulcita excesiv. Ni se permite o lingurita de zahar, dar nu mai mult, daca nu putem bea cafeaua neagra, fara zahar.
Cafeaua este saraca in proteine si zaharuri, contine mai mult zaharuri polimerizate, sub forma de celuloza, care nu ingrasa. Prin indulcirea excesiva este anihilat efectul de ardere a grasimilor, pentru ca apar caloriile din zahar.
Cafeaua este recunoscuta pentru efectul revigorant, stimulant asupra sistemului nervos. Aceasta actiune a cafelei se datoreaza principiului activ - cafeina, care protejeaza de la distrugere serotonina si dopamina, substante care transmit mesaje de la o celula nervoasa la alta, dau senzatia de bine a organismului si mentin in stare de activitate si vigilenta cortexul.
Asa se explica starea de bine, vigilenta care se instaleaza dupa ce savuram o ceasca de cafea. Studii recente au demonstrat ca viteza de transmitere a informatiilor la nivel cerebral poate creste cu ajutorul cafeinei. Un nivel scazut al serotoninei poate cauza tulburari de somn, stari depresive.
Continutul de cafeina si, in consecinta, efectul stimulant depind de cafeaua pe care o alegem si de modul in care o pregatim. O ceasca de bautura aromata pregatita dintr-o lingurita de cafea macinata contine 100-115 miligrame de cafeina.
Aceeasi cantitate de cafea solubila contine doar 60-70 de miligrame de cafeina. Chiar si cafeaua decofeinizata poate contine urme de cafeina - pana la 3 miligrame la o lingurita.
"Multe persoane sustin ca nesul sau cafeaua solubila este mai tare decat cafeaua macinata. Depinde insa de cantitatea de cafea pe care o punem la o ceasca. Dupa cum am vazut, o lingurita de cafea macinata contine de doua ori mai multa cafeina decat o lingurita de cafea solubila", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Consum
In functie de starea de sanatate putem sa bem trei-patru cescute cu cafea zilnic. In ciuda proprietatilor benefice pe care le are cafeaua, tara noastra se situeaza pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste consumul pe cap de locuitor.
In Romania sunt consumate anual 2,3 kg de cafea pe cap de locuitor, in vreme ce in Germania - 6,64 kg, Austria - 4,49 kg, Ungaria - 3,54 kg, Bulgaria - 3,26 kg, Polonia - 3,04 kg.
Boabe
"Pentru a ne bucura de aroma cafelei mai mult timp, boabele de cafea ar trebui pastrate la frigider, in recipiente inchise ermetic. Cafeaua trebuie cumparata doar din surse sigure.
Daca boabele verzi de cafea sunt depozitate in conditii necorespunzatoare de umiditate si temperatura, exista riscul de a se dezvolta unele ciuperci toxice. Boabele pot fi contaminate astfel cu micotoxine periculoase.
Acestea nu modifica gustul sau aroma cafelei, insa au efect hepatotoxic. Problema este ca prin prajire nu sunt distruse micotoxinele si acestea ajung in cafea", ne avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Cu lapte
Cafeaua cu lapte este preferata multora dintre noi. Insa laptele adaugat in cafeaua fierbinte anihileaza efectul cafeinei. Este diminuat astfel efectul neurostimulator indus de dopamina si serotonina, care nu mai actioneaza asupra sistemului nervos central.
La ibric
In functie de modul de preparare, cafeaua este tolerata diferit de la o persoana la alta. Cafeaua pregatita la ibric sau cafeaua turceasca are un continut ridicat de cafeina si, din cauza zatului care ramane si care contine celuloza, poate fi iritanta pentru persoanele care sufera de afectiuni ale tubului digestiv, in special de sindromul colonului iritabil.
Aceste persoane pot consuma cafea espresso, care nu contine zat si, de asemenea, are mai putina cafeina. Cafeaua le este interzisa copiilor, femeilor insarcinate. Adolescentii si persoanele de varsta a treia pot sa bea cafea, dar cu moderatie.
Citeste jurnalul.ro
Foto: guardian.co.uk