Antena Căutare

Cand gripa te baga in spital

Dincolo de considerentele stiintifice clare, gripa tinde din ce in ce mai mult sa evolueze intre mit si realitate medicala.

De la isteria provocata de pandemiile de gripa pana la negarea periculozitatii ei, adesea atribuita unei conspiratii mondiale, de la tulpini noi si periculoase, cum au fost cele ce au ge-nerat gripa aviara sau cea porcina, pana la termenul generic, arbitrar, abuziv de ,,gripa" atribuit tuturor infectiilor respiratorii virale, gripa starneste in fiecare an noi controverse.

Este periculoasa? Este intr-adevar necesara vaccinarea? De ce este obligatorie vaccinarea in fiecare an, in timp ce alte boli poate chiar mai grave necesita doar cateva doze pe parcursul vietii?

Particularitati
Situatia este generata de particularitatile virusului gripal. Acesta este foarte contagios si e extrem de versatil (suferind mutatii frecvente), astfel ca elementele vaccinului trebuie actualizate anual cu tulpinile circulante in acel moment. Eficacitatea vaccinului se mentine sase luni, dupa care incepe sa scada, astfel ca vaccinarea se impune la inceputul fiecarui sezon gripal, care in zona temperata se intinde de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii.

Mimeaza alte infectii
Tablou clinic al gripei mimeaza alte infectii respiratorii, ceea ce intarzie sau mistifica diagnosticul, explicand atitudinea contradictorie a bolnavului. Intr-adevar, numeroase virusuri respiratorii produc infectii asemanatoare gripei, cel putin in stadiile initiale.

Astfel, o infectie banala poate fi considerata gripa si odata vindecat bolnavul refuza vaccinarea gripala. Dar atunci cand este contaminat cu adevarat cu virusul gripal, el nu se mai ingrijoreaza de evolutia acesteia.

Dar mai este si cazul gripei tratate ca o simpla infectie, complicatiile fiind duse "pe picioare", fara a se apela la ajutor medical, ceea ce poate determina o evolutie grava.

Virusurile gripale
Gripa este o boala infectioasa, produsa de virusurile gripale. Exista trei tipuri de virusuri gripale: A, B si C. Pentru patologia umana importante sunt virusurile A si B. Ele afecteaza, de obicei, caile respiratorii, dar complicatiile lor se pot extinde la multe alte organe.

Rara si periculoasa
Laringita sau laringotraheita obstructiva este o complicatie extrem de periculoasa, din fericire, rara, in care inflamatia respectivelor segmente respiratorii produce blocarea acestora.

Se manifesta prin tuse uscata, cu o tonalitate speciala (tuse "latratoare"), febra, raguseala, hipersalivatie si tulburari de inghitire, stridor (respiratie zgomotoasa predominant la inspiratie).

Pe masura ce caile respiratorii se ingusteaza din cauza inflamatiei, respiratia devine din ce in ce mai dificila si se instaleaza cianoza (colorare albastruie in jurul nasului, al gurii si al degetelor).

Sfatul medicului
Aceste date sunt tot atatea argumente in favoarea vaccinarii antigripale, care ar trebuie, practic, sa inceapa luna aceasta. In 2010, expertii in vaccinare ai Centrului de Control al Bolilor din SUA au recomandat vaccinarea antigripala a tuturor persoanelor peste 6 luni.

In timp ce pentru majoritatea oamenilor aceasta e o simpla recomandare, pentru categoriile precizate la inceput - copii, gravide, varstnici, bolnavi cu afectiuni cronice -, care sunt mai vulnerabile in fata complicatiilor (ca si pentru cei mai expusi imbolnavirilor, de pilda, care lucreaza in institutii medicale sau de ingrijire sau care intra in contact cu copiii), vaccinarea este esentiala.

Citeste jurnalul.ro

Slabeste treptat si sanatos!... Reumatismul tratat cu bai de plante...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x