Live acum
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

Cat de departe ajung microbii?

Cercetatorii din Singapore incearca sa afle cat de departe ajung microbii imprastiati de un stranut si daca acestia pot fi opriti de mana pusa la gura.

vor sa foloseasca o oglinda imensa si o camera de luat vederi cu viteza mare pentru a vedea, in timp real

Daca se stie ca o persoana bolnava poate infecta si persoanele din apropiere in momentul in care tuseste sau stranute, totusi nu se stie sigur cat de mult calatoresc stropii sau cati sunt la numar.

Echipa condusa de Julian Tang, de la National University Hospital, Singapore, va folosi o oglinda concava si o camera de luat vederi care filma 250.000 de cadre pe secunda. Astfel, vor fi calculate viteza, distanta si numarul stropilor si bacteriilor eliberate in aer prin tuse, stranut, cantat, fluierat, vorbit, sforait, respirat, etc.

"Vom incerca sa studiem toate formele posibile. Vom putea vedea in timp real ce fac oamenii in fiecare zi. Acest studiu este important pentru ca ne-ar putea ajuta sa oprim pandemiile", a spus Tang.

Astfel, specialistii spera sa imbunatateasca controlul infectiilor printr-o amplasare diferita a paturilor din spitale sau prin implementarea diverselor masuri de carantina.

Recomandari