Antena Căutare

Ce este West Nile, virusul răspândit de țânțari: primele simptome și tratament

Virusul West Nile poate fi amenințare, în condițiile în care țânţarii au luat cu asalt mediul urban, este de părere preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila. Care sunt primele simptome ale infecției și cum poate fi tratată

Virusul West Nile

Virusul West Nile poate fi amenințare, în condițiile în care țânţarii au luat cu asalt mediul urban, este de părere preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila. Care sunt primele simptome ale infecției și cum poate fi tratată

Virusul West Nile, posibil pericol în București. Primăria Capitalei a anunţat, abia marţi, că municipalitatea a demarat tratamentele împotriva ţânţarilor în Sectoarele 1 şi 2 din Capitală, ulterior tratamentele împotriva țânțarilor fiind aplicate și în celelalte sectoare.

Însă bucureştenii nu observă efectele şi se plâng, pe reţelele de socializare, de valul de ţânţari care, potrivit acestora, au năpădit Capitala.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, în acest sezon principala infecţie pe care ţânţarii o transmit este cea cu virusul West Nile.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce este virusul West Nile

Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae și este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode. Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătură de țânțar.

Citește și: Invazie de țânțari în București. Oamenii renunță să mai iasă din case seara

Virusul West Nile, simptome

Manifestările infectiei cu Virusul West Nile sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli, până la semne de meningo-encefalită.

Perioada de incubare este de 2-8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată.Lipsa simptomelor - Infectie asimptomatica
Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezinta nici un simptom.

Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt :

  • febră ridicată însoțită de durere de cap intensă
  • vărsături
  • stare generala alterată
  • sensibilitate crescuta la lumină

Lipsa simptomelor - Infecție asimptomatică. Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezintă nici un simptom.

Simptome severe la infecția cu virusul West Nile

Simptomele severe apar destul de rar, 1 din 150 de oameni infectați având riscul să prezinte aceste simptome:

  • febra puternică;
  • dureri de cap;
  • rigiditate la nivelul gâtului;
  • dezorientare;
  • comă;
  • convulsii;
  • slăbiciune musculară;
  • pierderea vederii;
  • amorteală și paralizie

Virusul West Nile, tratament

Testarea se efectuează doar în cazul pacienților care prezinta simptome severe, deoarece nu există un tratament pentru infecția cu virusul West Nile.

În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la cameră de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.

Cum ne protejăm de înțepăturile de țânțari ?

Când există riscul unei infecții cu virusul West Nile, prevenția este cea mai bună alternativă. Prevenirea înțepăturilor de țânțar reduce riscul de a face această boală, împreună cu alte boli pe care țânțarul le transmite

  • Folosirea pe pielea expusă a substanțelor care resping insectele când suntem în aer liber. Chiar dacă ieșim afară pentru scurt timp, poate fi sufficient pentru a fi înțepați de țânțari.
  • Purtarea unei îmbrăcăminți cu mâneci lungi, a pantalonilor lungi și a ciorapilor pot reduce riscul de înțepături când ne aflăm în exterior. Țânțarii pot înțepa și prin haine, așa încât aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigură un grad suplimentar de protecție. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
  • Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Este important să avem grijă să folosim substanțe care resping insectele și îmbrăcămintea cu mâneci lungi e bine să o purtăm mai ales seara și dimineață-sau să evităm activitățile în aer liber în acest interval.
  • Țânțarii își depun oale în apa stătătoare. Putem limită înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa din jurul caselor, blocurilor și din subsolurile blocurilor.
  • plase contra insectelor în interior.

Citește și: Soluții anti-țânțari pentru interior. Metode naturale pentru a alunga insectele

”Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă”, arată Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".

Surse: mediafax.ro, cdt-babes.ro,wikipedia.org.

Este potrivită berea cu orice aliment? Iată cum o asociem cu diferite feluri de mâncare... Mierea de Manuka: ajutor de nădejde pentru sănatate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x