Semințele de chia, numite și salba chia sau chia mexicană, sunt semințe comestibile, provenite de la o plantă cu flori din familia mentei. În unele culturi, au întrebuințări medicinale și ocupă o parte importantă a dietelor.
Ce se întâmplă în organism când consumi semințe de chia hidratate
Semințele de chia se pot adăuga la prepararea a numeroase gustări și rețete. Cel mai ușor mod de preparare a semințelor de chia este să le hidratezi în apă. Pentru aromă, poți stoarce: mentă, lămâie sau portocală.
Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți puternici. Printre aceștia se numără: quercetină, acid clorogenic, kaempferol și acid cafeic.
Pot menține sănătatea orală
Semințele de chia pot aduce beneficii sănătații orale. Prezența zincului, a calciului și a vitaminei A poate susține sănătatea dentară și a gingiilor. Calciul este un nutrient esențial pentru menținerea oaselor și dinților puternici. Lipsa calciului, a vitaminei D și a fosforului îți poate afecta starea oaselor și a cavității bucale.
Pot îmbunătăți sănătatea oaselor
Semințele de chia conțin cantități importante de fosfor și magneziu. Datorită concentrației de calciu, pot asigura sănătatea oaselor, a mușchilor și buna funcționare a nervilor. Acestea au mai mult calciu decât produsele lactate, conform English Jagran.
Pot sprijini sănătatea pielii
Semințele de chia oferă o sursă importantă de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt responsabili de apariția stresului oxidativ. Dacă le consumi cu regularitate, previn apariția daunelor provocate de stresul oxidativ. Acestea pot susține sănătatea pielii deoarece au în compoziție: acizi grași omega-3, fier, magneziu, fosfor, calciu, proteine și fibre.
Pot reduce inflamația
Inflamația cronică poate cauza afecțiuni medicale, precum bolile de inimă și cancerul. Acidul cafeic, un antioxidant prezent în semințele de chia, poate lupta împotriva inflamației din organism. Consumul regulat poate ajuta la reducerea markerilor specifici inflamației, potrivit Nourish by WebMD.
Pot susține sănătatea digestivă
Dacă vrei să știi ce se întâmplă în organism când consumi semințe de chia hidratate, amintește-ți că susțin sănătatea digestivă. Fibrele solubile din semințele de chia absorb apa. Apa le face să se umfle în stomac și să-ți ofere senzație de sațietate pe termen lung. Astfel, te încurajează să mănânci mai puțin și mai rar. Te ajută să menții o greutate optimă.
Pot încuraja pierderea în greutate
Fibrele și proteinele din compoziție pot fi utile în cazul persoanelor care își doresc să scape de kilogramele în plus. Acestea pot reduce apetitul și aportul alimentar consumat zilnic. Totuși, semințele de chia te pot ajuta să slăbești, numai dacă le consumi în combinație cu un alt aliment, cum este iaurtul.
În plus, proteinele din semințe sunt bune pentru slăbit și pentru masa musculară. În acest caz, includ proteine incomplete. Proteinele incomplete furnizează organismului un număr mai mic de aminoacizi necesari pentru sinteza proteinelor. De aceea, este indicat să consumi mai multe alimente vegetale.
Pot regla nivelurile de zahăr din sânge
Dacă te întrebi ce se întâmplă în organism când consumi semințe de chia hidratate, află că acestea au un conținut bogat în fibre. Fibrele pot ajuta la reducerea rezistenței la insulină. Pot regla nivelurile de zahăr din sânge, ceea ce diminuează riscul de apariție a sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.
De asemenea, se poate ca pâinea care conține semințe de chia să prevină apariția nivelurilor ridicate de zahăr din sânge. De aceea, poate fi mai sănătoasă decât pâinea albă.
Ar putea scădea riscul de apariție a bolilor cardiace
Datorită conținutului bogat în fibre și acizi grași omega-3, pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiace. De asemenea, fibrele solubile ar putea ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) și a colesterolului total din sânge, conform Healthline.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Țările în care femeile au cea mai bună sănătate. Ce factori o pot influența... Vitamina C combinată cu zinc și seleniu. Rezultatele asupra imunității...