- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În zilele noastre, căștile de urechi clasice sau cele cu dispozitive bluetooth au început să fie un accesoriu nelipsit din geanta fiecărei persoane. Totuși, ce model este mai puțin nociv pentru sănătate?
Problema este ca multi dintre noi nu stim faptul ca aceste dispozitive sunt un real pericol pentru auz.
Un studiu recent a arătat ca 1 din 4 români adolescenți suferă din cauza acestei probleme. Ceea ce este și mai grav e faptul că pierderea auzului nu este reversibilă.
Atenție la ce cumperi! Orezul de plastic este un adevărat pericol pentru sănătate!
În zilele noastre procentul de pierdere a auzului a înregistrat o creștere cu 30% în comparație cu anii '90.
Căștile clasice sunt mai indicate decât cele tip dop
Așadar, dacă folosești în mod regulat aceste dispozitive, renunță cât mai repede la ele. Deși utile în mediile zgomotoase, cum ar fi sala de sport sau locul de muncă, acestea îți pot distruge auzul, chiar dacă nu le folosești la capacitate maximă.
Când sunetele sunt îndreptate direct în ureche, undele sonore ating fire minuscule de păr, care transformă sunetele în semnale ce merg direct la creier. Volumul nu este important, chiar și sunetele ușoare pot atinge acele fire mici.
În schimb, folosirea căștilor clasice, care acoperă integral partea exterioară a urechii, nu este dăunătoare. E mai bine să faci abstracție de sunetul de afară, protejându-ți urechile în același timp.