Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii, asiguratii vor da coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative, a internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii. Astfel, pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile. Pentru spitalizarea continua, nivelul coplatii este insa de 80 de lei la categoriile I si I M, 70 de lei la categoriile II si II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV si 40 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.
De asemenea, conform proiectului, nivelul minim al coplatii se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul fara grad profesional si cu grad profesional specialist si este de 4 lei pe consultatie, iar cel maxim, care se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei/consultatie. In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, nivelul coplatii pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este tot de 5 lei/consultatie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei/consultatie.
Analizele, cele mai scumpe
Coplata prevede ca daca se efectueaza una pana la cinci analize de laborator, nivelul coplatii este de 5 lei. Daca sunt efectuate intre sase si 10 analize de laborator, nivelul coplatii este de 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, de 20 lei.
Pentru investigatii de inalta performanta din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplatii va fi insa urmatorul: RMN nativ - 150 de lei, RMN cu substanta de contrast - 250 de lei, CT nativ - 100 lei, CT cu substanta de contrast - 150 de lei, angiografie - 80 de lei si scintigrafie - 100 de lei.
In ce cazuri scapam de complata
Proiectul prevede ca nu se va da coplata pentru serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi si logopezi, serviciile diagnostice, serviciile terapeutice si tratamentele chirurgicale si medicale si consultatiile pentru urgentele medico-chirurgicale.
De asemenea, potrivit Ministerul Sanatatii, sunt scutite de la coplata mai multe categorii de asigurati, respectiv: copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca; bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna; femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii medicale legate de evolutia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pentru toate serviciile medicale.