Antena Căutare

Cum îți dai seama dacă suferi de intoleranță la lactoză

Specialiștii susțin că aproximativ 75% din populația de pe glob suferă de intoleranță la lactoză, care poate afecta oamenii de toate vârstele și se poate manifesta în orice moment al vieții. Această afecțiune este caracterizată prin incapacitatea organismului de a digera lactoza și se manifestă de cele mai multe ori prin balonare, dureri abdominale sau diaree.

Cum îți dai seama dacă suferi de intoleranță la lactoză
Cum îți dai seama dacă suferi de intoleranță la lactoză

Lactaza este enzima principală care permite sistemului digestiv să descompună lactoza, iar aceasta apare în cantități mari la bebeluși în perioada alăptării. În timp, odată cu creșterea în vârstă, organismul produce tot mai puțină lactază, motiv pentru care până la maturitate mulți oameni pot observa semne care indică intoleranta la lactoza. Iată care sunt acestea:

Ai dureri de stomac frecvent

Una dintre cele mai des întâlnite simptome sunt durerile de stomac imediat după masă sau la câteva ore. Acestea apar atunci când consumi o cantitate însemnată de lactate sau preparate cu lapte. Durerile apar în zona din jumătatea de jos a burții sau în zona din jurul buricului. Procesul de fermentare prin care lactoza trece în colon provoacă eliberarea acizilor grași și a gazelor ce cauzează durerile de stomac sau crampele. Sensibilitatea pe care fiecare persoană cu o posibilă intoleranță la lactoză o are față de aceasta influențează și gradul de disconfort. Durerile pot apărea chiar dacă se consumă cantități mici de lactate. Dacă observi că produsele lactate îți provoacă dureri sau dacă cei mici acuză astfel de probleme, mai consumă-le la câteva mese înainte de a discuta cu medicul tău despre posibile analize pentru a determina dacă suferi de intoleranța la lactoză. Durerile de stomac și crampele pot apărea și din alte motive, așa că nu poți să te bazezi pe o singură masă care îți provoacă efecte secundare.

Ai episoade diareice după ce consumi lactate

Intoleranța la lactoză provoacă o creștere a nivelului de apă din colon, motiv pentru care crește și nivelul de lichid din scaun și volumul acestuia. De regulă, este nevoie de peste 45 de grame de carbohidrați prezenți în colon (echivalentul a 3-4 căni de lapte) pentru a provoca un episod diareic, iar acest simptom este mai des întâlnit în cazul copiilor decât la adulți. Bebelușii pot fi alergici la laptele de vacă cu care pot intra în contact după vârsta de un an, când încep să consume lapte praf. De asemenea, după șase luni de viață, bebelușii pot începe să consume alimente solide ce pot, la rândul lor, să conțină lactate. Diareea este un simptom des întâlnit la copiii mici care prezintă intoleranță la lactoză. Aceasta poate fi însoțită și de eczeme sau simptome asemănătoare alergiei la polen. Adresează-te imediat medicului tău dacă observi aceste semne la tine sau la bebelușul tău.

Ce opțiuni ai dacă suferi de intoleranță la lactoză

Intoleranța la lactoză este comună, iar dacă descoperi că suferi de aceasta trebuie să știi că ai suficiente alternative care te vor scuti de simptome și alte probleme. Nu trebuie să renunți în totalitate la lactate dacă nu ai simptome grave când le consumi și dacă nu îți creează disconfort accentuat. Poți consuma alimente și preparate care conțin lapte, brânze maturate și iaurturi sau kefir. Sensibilitatea la fiecare dintre acestea îți va indica reacția organismului la lactoză și o poți elimina treptat. De asemenea, există pe piață o gamă largă de produse pe bază de plante precum laptele de soia, de ovăz sau de orez. Acestea reprezintă o alternativă nutritivă deoarece conțin adaos de vitamine și minerale precum calciu sau vitamina D. Dacă nu consumi lapte sau produse lactate, trebuie să înlocuiești sursele de vitamine cu cele din plante. O discuție cu medicul specialist te poate ajuta să descoperi mai multe despre ce poți consuma în fiecare zi pentru a-ți asigura necesarul de vitamine și minerale în organism.

Intoleranța la lactoză nu este o afecțiune rară sau gravă, dar trebuie să o gestionezi în cel mai potrivit mod. Dacă nu faci asta la timp, vei trece prin episoade de dureri și probleme care îți pot afecta viața de zi cu zi. O schimbare simplă în dietă te va scăpa de inconveniențe, dar nu uita că sfatul medicului trebuie pus pe primul loc.

Sursa foto: pexels.com

10 lucruri inedite pe care nu le știai despre ciocolată... Dieta cu pepene galben pentru un corp perfect. Iată cum poți să scapi de kilogramele în plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x