Antena Căutare

Cum poti preveni toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni determinate de alimente contaminate de o bacterie, virus sau parazit. Majoritatea persoanelor, explica dr. Cosmina Vladut, se infecteaza consumand alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peste, fructe de mare, oua, lactate) sau nu au fost refrigerate la temperatura potrivita ori nu au fost spalate bine.



-Spala-te pe maini inainte de a manca/prepara ceva de mancare.

-Spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

-Pastreaza carnea cruda/pestele crud separat de alte alimente deoarece carnea/pestele pot fi infectate usor cu diversi germeni si pot contamina celelalte alimente.

-Nu consuma lapte crud nepasteurizat
2011/09/02//366521-wash-vegetables.jpg.

-Prepara termic fructele de mare, precum si alimentele de origine animala pana la o temperaturaa sigura - carnea de vita si porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouale pana cand galbenusul este tare.

-In cazul in care ai facut o toxiinfectie alimentara, evita contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane, pe perioada bolii.

-Alimentele care pot duce la toxiinfectie sunt cele care se altereaza repede: laptele si derivatele lui (branza, smantana, iaurt, frisca, creme si inghetata), preparatele din carne, ouale (consumate ca atare ori sub forma de maioneza).

2011/09/02//366522-raw_vegetables430x300.jpg

Articolul continuă după reclamă

Ce faci daca ai toxiinfectie

Daca te confrunti cu o toxiinfectie usoara trebuie sa respecti cateva reguli de baza:

-bea multe lichide pentru a nu te deshidrata - apa, ceai indulcit, compot, supa sarata. Evita cafeaua si alcoolul
-mesele trebuie sa fie mici si dese, cu alimente usor de digerat
evita sosurile, grasimile, prajelile si laptele dulce
-alege alimente fierte si sarate - orez, carne, legume, cartofi, paste, banane, chiar si biscuiti
-dupa normalizarea starii generale de sanatate alimentele de baza pot fi intoduse in dieta in mod treptat.

In general toxiinfectiile alimentare evolueaza favorabil si nu necesita tratament antibiotic. Doar in situatiile severe, cu deshidratare, febra mare (la copii, batrani) sunt necesare internarea si tratamentul intravenos (rehidratare cu perfuzii, antibiotice injectabile).

Manifestari frecvente ale toxiinfectiei: greata, varsaturi. dureri abdominale, dureri de cap, diaree, febra, oboseala fizica.

Cei mai vulnerabili in cazul unei astfel de boli sunt copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu boli cronice ori cele cu imunitate scazuta.

Foto: www.csc-ut.org
Citeste si Revista Felicia!

Pastura - regenerant al ficatului... Antrenamentul functional iti face trupul frumos!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x