Antena Căutare

Cum sa alegem sapunul potrivit?

Sapunul antibacterian impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii – ne promit reclamele pe care le vedem zilnic la tv. Cat este mit si cat este adevar in aceste afirmatii?

Un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA) arata ca sapunul antibacterian nu este atat de util pe cat ar parea la prima vedere.

Potrivit specialistilor, sapunul antibacterian distruge 90% din bacteriile patogene de la suprafata pielii. In acelasi timp insa omoara si flora saprofita, cea care ne protejeaza de boli.

Din acest motiv, sapunul antibacterian trebuie folosit cu prudenta, nu avem voie sa abuzam de el.

Substante antibacteriene
Dermatologii atrag atentia in primul rand asupra triclosanului, unul dintre ingredientele sapunurilor antibacteriene. Triclosanul este o substanta cu efect antiseptic, care are un dezavantaj major.

Daca sapunul cu triclosan este folosit frecvent, bacteriile devin rezistente la aceasta substanta. Acestea nu mai reactioneaza la substanta dezinfectanta, astfel incat sapunul nu mai are actiune antibacteriana.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, printre ingredientele sapunurilor se numara lauril-sulfatul de sodiu, un solvent care distruge bariera protectoare a pielii.

Cercetatorii americani spun ca o persoana adulta, care are un pH normal al pielii, poate sa mentina sapunul in contact cu pielea 10-15 secunde. Dupa ce ne-am spalat cu acest sapun, stratul protector al pielii se reface intr-o ora.

In cazul persoanelor care au pielea uscata insa, sapunul poate provoca deshidratare excesiva, iritatii si mancarimi ale pielii. Sapunurile, sampoanele sau gelurile de dus cu
lauril-sulfat de sodiu degreseaza puternic pielea si in acelasi timp favorizeaza patrunderea substantelor toxice.

Odata patrunse in piele, acestea ajung in microcapilarele sangvine, in vasele limfatice si apoi in torentul sangvin, care le raspandeste peste tot - in creier, ficat, rinichi, muschi, grasime.

Ingrediente naturale
Solutii exista! Trebuie doar sa alegem sapunurile cu ingrediente naturale, ne sfatuiesc dermatologii. Acestea contin glicerina, uleiuri volatile, ierburi naturale, care mentin supletea pielii si previn deshidratarea acesteia.

Printre cele mai bune ingrediente naturale prietene cu pielea noastra se numara mierea, vanilia, galbenelele, uleiul de masline, untul de cacao, avocado, uleiul de jojoba, uleiul de morcovi. Sapunul cu miere hidrateaza pielea, fiind tolerat foarte bine de toate tipurile de ten. Sapunul cu ulei de morcovi asigura curatarea delicata a tenului si improspatarea pielii obosite.

Ceara de albine
Printre ingredientele naturale ale sapunurilor se numara ceara de albine. Sapunurile care contin ceara de albine se potrivesc oricarui tip de piele. Acestea asigura hidratare intensa, elasticitatea pielii, au rol revitalizant si actiune antirid.

De asemenea, ceara contine vitamina A, care contribuie la mentinerea supletii pielii si la inlaturarea petelor care apar din cauza varstei. Ceara este un excelent suport pentru substantele care mentin umiditatea la nivelul pielii.

Citeste jurnalul.ro

Ingrijeste-ti ranile usoare!... Faceti fitness in natura!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x