Antena Căutare

Cum sa recunosti simtomele unor probleme oculare (II)

Daca aveti si cea mai mica problema cu ochii mergeti de urgenta sa cereti sfatul unui specialist. Doar aceasta poate decide care sunt cele mai bune tratamente pentru fiecare problema in parte.



7: Macularea degenerativa

Aceasta boala afecteaza si apoi distruge partea centrala a retinei, facand foarte dificila citirea sau sofatul. Cu timpul, tesuturile maculare se distrug gradat, iar retina nu mai poate trimite catre creier imaginile corespunzatoare. Simptomele pot include incetosarea privirii in zona centrala, pete sau dungi miscatoare. Descoperirea precoce a bolii este foarte importanta incat macularea degenerativa duce la pierderea vederii. Cel mai afectate sunt persoanele peste 60 de ani, fumatorii, cei cu tensiune arteriala mare, obezii si persoanele care in istoricul familiei au avut probleme cu macularea degenerativa.

Articolul continuă după reclamă

8: Retinopatia diabetica

Diabetul de tip 1, ca si cel de tip 2, duc la pierderea partiala a acuitatii vizuale, iar in timp la orbire. Aceasta boala afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei. Acestea fie se umfla, fie se sparg, iar sangele invadeaza retina. In unele cazuri, se pot forma noi vase de sange, insa acestea nu sunt in parametri optimi si fac mai mult rau decat bine. Acest fenomen poarta numele de retinopatie proliferativa. Retinopatia diabetica se poate trata cu o singura conditie: sa fie descoperita la timp! Daca aveti diabet trebuie sa mergeti cat mai des la control. Din pacate, odata instalate simptomele - vedere incetosata, pete, umbre sau chiar dureri - este posibil ca boala sa fie deja prea avansata pentru a fi remediata. Cea mai buna modalitate de a tine sub control aceasta boala este o glicemie in limitele normale.

9: Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamatie cauzata de un virus, bacterie, o substanta iritanta sau o alergie. Boala se manifesta prin roseata ochilor, senzatie de mancarime sau de arsura. Daca predomina senzatia de mancarime, probabil conjunctivita este cauzata de o alergie. In general, conjunctivitele sunt provocate de o infectie virala, deci nu necesita tratament cu antibiotic. Exista insa si conjunctivite bacteriene, care trebuie tratate cu picaturi de ochi antibiotice. Aceste ultime doua tipuri de boala sunt extrem de contagioase. Tocmai de aceea este nevoie de o igiena ireprosabila.

10: Retinita pigmentara

Retinita pigmentara este o boala ereditara care se manifesta la inceput printr-o acuitate vizuala scazuta pe timp de noapte. Apoi, boala avanseaza, si duce treptat la pierderea vederii. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de retinita pigmentara vad ca printr-un tub, restul imaginii nefiind focalizata. Un studiu recent avertizeaza ca supradozarea de vitamina A este principala cauza declansatoare a bolii. Tocmai de aceea, cercetatorii recomanda sa va consultati cu medicul de familie inainte de a va hotari sa luati complexe multivitaminice.

11: Pete si firicele

Va apar in privire pete incetosate sau firicele ca de praf plutitoare? De obicei sunt inofensive. Insa, daca apar dintr-o data si foarte multe, iar acest fenomen se petrece din ce in ce mai des, sau sunt urmate de niste flash-uri de lumina, ar trebui sa mergeti de urgenta la oftalmolog. Aceasta boala poate duce in timp la pete de alb si negru permanente in campul vizual sau la pierderea vederii periferice.

12: Ambliopie (ochi lenes)

In perioada copilariei, cand vederea este redusa la un ochi, creierul il favorizeaza pe celalalt. Aceasta boala poate fi cauzata de aliniamentul incorect al ochilor (strabism, ochi incrucisati) sau vedere slaba la un ochi. Ambliopia poate fi remediata prin acoperirea ochiului sanatos, ceea ce va determina creierul sa "antreneze" ochiul bolnav. Daca nu este tratata corespunzator in perioada copilariei, ambliopia poate duce, la maturitate, la pierderea definitiva a vederii.

13: Un obiect strain in ochi

De fiecare data cand va intra ceva in ochi, NU va frecati. Foarte multe terminatii nervoase aflate imediat sub suprafata corneei pot fi afectate. Este indicat sa va spalati pe ochi cu apa calduta din abundenta. Daca obiectul nu a putut fi indepartat prin acest procedeu, megeti la cabinetul oftalmologic pentru un control. Medicul poate recomanda si un antibiotic care sa previna infectarea corneei.

14: Ochi uscati

Lacrimile sunt un lubrifiant al ochiului. Odata cu inaintarea in varsta sau din cauza aerului uscat de la locul de munca, lacrimile pot "seca", ducand la boala denumita "ochi uscati", care se manifesta prin senzatie de iritare, usturime si chiar durere. In aceste cazuri sunt recomandate lacrimile artificiale, adica niste picaturi speciale pentru ochi care-i confera acestuia umiditatea necesara. Exista si unele cazuri in care este nevoie de tratament medicamentos sau de interventii chirurgicale pentru a preintampina pierderea lacrimilor.

15: Cataracta

Imbatranirea nu e deloc prietenoasa cu vederea. Mai mult de jumatate dintre noi, inainte de implinirea varstei de 80 de ani, se confrunta cu problema numita cataracta. Vederea scade treptat, devine incetosata. Va fi din ce in ce mai greu sa cititi, sa conduceti sau sa vedeti noaptea. Diabetul, fumatul, statul la soare fara protectie, sunt factori care duc la declansarea precoce a acestei boli. Cataracta se trateaza chirurgical.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: e-gunderson.net

10 remedii impotriva balonarii!... Vezi cea mai ciudata tumoare din lume!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x