Trăim în era digitalizării. Aproape toate activitățile din timpul zilei necesită folosirea „gadget-urilor” (telefon, calculator, tabletă). Suntem înconjurați de ele! Pentru mulți dintre noi, butonarea telefonului a devenit un ritual al sfârșitului de zi. Cercetători din întreaga lume au descoperit că utilizarea telefoanelor înainte de culcare are efecte negative imediate, dar și pe termen lung.
Pericolul imediat este o scădere a calității somnului. Poate nu pare prea grav, dar oboseala acumulată poate duce la probleme de sănătate, precum și la accidente. Riscul crescut de accident vascular cerebral și tumorile canceroase sunt printre problemele cu care ne putem lovi.
Ecranul telefoanelor afectează secreția naturală a hormonilor care reglează somnul. În acest fel, ciclul REM este dat peste cap, iar persoana va resimți consecințele. Adolescenții și cei din generația Millennials sunt dependenți de folosirea gadgeturilor, acest detaliu putând fi și motivul pentru care cei tineri au probleme de concentrare.
Părinții sunt avertizați să nu își lase copiii să se joace pe telefoane. Dezvoltarea cognitivă are loc în primii ani de viață, iar gadgeturile afectează acest proces.
CE E DE FĂCUT
Cercetătorii au căzut de acord că sunt necesare 6-8 ore de somn pe noapte pentru a fi în formă maximă următoarea zi. Ei ne sfătuiesc să nu mai folosim nici un aparat cu display luminos cu o oră înainte de a merge la culcare.