Dupa o serie lunga de renuntari de la cele mai gustoase alimente si limitarea stricta la carne de pui fiarta, branza degresata si salata, multe persoane revin la greutatea initiala. Ba, coplesite de disperare, unele persoane care s-au chinuit cu diete agresive se aleg chiar cu cateva kilograme peste greutatea initiala.
Este faimosul efect yo-yo, care la ora actuala face obiectul a numeroase cercetari, deoarece mecanismele acestuia, extrem de complexe, inca nu au fost pe deplin explicate.
Efectul yo-yo are la baza o asociere de mai multi factori legati intre ei si proprii fiecarei persoane: metabolism, raportul dintre tesutul muscular si tesutul gras, influenta hormonilor si a somnului, genele, nivelul stresului si, desigur, modul de a manca si de a controla mental acest important proces, incepand de la ce punem in frigider pana la ce punem in farfurie.
Greutatea dobandita printr-un regim de slabire nu are aproape niciodata nimic comun cu greutatea ideala, comparabila cu cea din reviste si pe care dorim sa o etalam in societate. De aici incep pericolele: diete severe, urmate sistematic de reveniri si chiar depasiri ale greutatii avute inainte de regim.
Profesorul universitar Amorin Popa, seful Comisiei Nationale de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, avertizeaza ca obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este una dintre principalele cauze ale aparitiei diabetului zaharat de tip II, a hiper-tensiunii si bolilor cardiovasculare, afectiuni cu incidenta in crestere continua. Nutritionistii atrag atentia ca 67% din europeni au tinut un regim de slabire. La un deceniu de asemenea experiente riscante, rezultatele sunt dezastruoase.
Ce este de facut?
Raspunsul: diete personalizate care sa tina seama de toti factorii care individualizeaza fiecare persoana pentru a evita dezechilibrele. Desigur, fara a uita de exercitii fizice periodice si de faptul ca este necesar de foarte multe ori cand suntem la masa sa spunem nu. Pentru ca, asa cum afirma profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals", alimentatia este determinanta in ceea ce priveste sanatatea. Dublata de activitate fizica, alimentatia echilibrata contribuie la imbunatatirea calitatii vietii.
Citeste si Jurnalul
FOTO: dietingdelilah.com