- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Calmeaza persoanele iritate
Laptele dulce cu seminte de fenicul este recomandat celor usor iritabili sau nervosi. Intr-un pahar de lapte fierbinte se pune o lingurita de pulbere macinata fin de seminte de fenicul. Se lasa sa se raceasca, apoi se bea cu inghitituri mici.
Mod de folosire
Ceai - se pun 4 lingurite de seminte intr-un litru de apa clocotita si se fierbe 5 minute la foc mic. Se ia ceaiul de pe foc, se acopera si lasa 15 minute, inainte de a-l strecura. Se bea cate o cana de 3-4 ori pe zi.
Pulbere - semintele se macina fin cu rasnita electrica de cafea si se cerne prin sita. Se ia 1 lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
Infuzie - 1 lingurita de pulbere de fenicul se opareste cu o cana de apa (lapte sau apa de orez), se lasa 20 de minute, dupa care se filtreaza. Se consuma indulcit cu miere sau ca atare.
Tinctura de fenicul - se obtine prin amestecul a 100 g de pulbere macinata fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 7-8 zile la caldura si se agita de cate trei ori pe zi. Se strecoara prin tifon si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Tinctura de fenicul are proprietati expectorante, bronhodilatatoare, antispastice in astm, tuse spastica si faringita. Se administreaza diluata cu apa fiarta si racita: o lingurita de tinctura la o cana de apa, de trei ori pe zi.
Uleiul esential - se foloseste in aromaterapie, dar este recomandat si pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate. Utilizat la masaj, ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor si a durerilor reumatice, lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent factor de relaxare.
Contraindicatii
Nu se foloseste in caz de sarcina, la copii sub 6 ani si nici la persoane epileptice. In doze mari manifesta efect narcotic.
Leguma si condiment
Bulbul, frunzele si semintele de fenicul se folosesc in multe bucatarii din lume. Poate fi consumat crud (in salate), fiert, sotat, fript sau chiar marinat. Semintele sunt bune ca aromatizant pentru dulciuri. Impreuna cu semintele de anason si cu scortisoara se poate obtine o combinatie aromata deosebit de savuroasa pentru prajituri sau pentru salatele de fructe. Frunzele aromatizeaza salatele, iar tulpina si bulbul pot fi consumate alaturi de branza, pe gratar sau pot fi servite in sos de rosii cu usturoi.
foto: worldcommunitycookbook.org
Citeste si Revista Felicia!