- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este dovedit stiintific ca, in jurul varstei de 25 de ani, organismul nostru incepe, incet-incet, sa simta trecerea timpului.
Deoarece, incepand cu aceasta varsta, se produc modificari la nivel cromozomial, care duc la imbatranirea treptata a organismului.
Exista o formula magica pentru a opri timpul? Ei bine, un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la King's College din Londra arata ca ne putem mentine tineretea genelor prin activitate fizica constanta.
Conform oamenilor de stiinta britanici, pe masura ce trece timpul, fragmentele terminale ale cromozomilor (telomeri) din interiorul celulelor se scurteaza. Atunci cand telomerii dispar, nu mai este posibila diviziunea celulara, iar celula moare.
Ceea ce inseamna ca imbatranim
Vestea buna este ca tot acest proces de la nivel cromozomial poate fi incetinit cu zece ani practicand doar trei ore de sport pe saptamana.
Cercetatorii britanici spun ca incetinirea procesului de imbatranire se explica prin faptul ca "sportul reduce nivelul stresului zilnic, care are cele mai nefaste efecte asupra organismului. Daca nu mai suntem atat de stresati, ridurile vor aparea mai greu, iar noi vom arata tineri mai mult timp".
Beneficii
Jogging, bicicleta de camera, inot, aerobic, tae-bo, fitness... Oferta este extrem de variata, astfel incat fiecare dintre noi isi poate alege activitatea fizica potrivita in functie de varsta, de greutate, de istoricul medical si de forma fizica.
La fel de variate sunt si beneficiile activitatii fizice asupra organismului. In primul rand, ne mentinem tineri mai multi ani. Dar ne si prelungim viata, pentru ca miscarea previne instalarea obezitatii, a diabetului de tip 2, reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului rau din sange.
Exercitiile fizice cu greutati cresc densitatea osoasa si previn astfel osteoporoza. Exista dovezi conform carora miscarea previne chiar aparitia cancerului prin intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea circulatiei sangvine, reducerea grosimii tesutului adipos si accelerarea digestiei.
Gimnastica zilnica imbunatateste atat starea fizica, cat si psihica. Exercitiile, in special cele care ne solicita mai mult din punct de vedere fizic, cum sunt aerobicul sau tae-bo, ne elibereaza de tensiunile acumulate pe parcusul zilei. Frecvent, psihiatrii recomanda pacientilor lor sa faca miscare, pentru ameliorarea simptomelor depresiei si ale anxietatii. De asemenea, psihiatrii spun ca, prin exercitiu fizic zilnic, pot fi eliminate insomniile.
12.000 de pasi
Daca nu gasim nici un sport care sa corespunda nevoilor noastre, specialistii ne ofera cea mai usoara solutie: mersul pe jos. Poate fi practicat de oricine si ofera beneficii asupra organismului comparabile celor dobandite daca am face o ora la sala de fitness.
Conditia este sa parcurgem distante apreciabile si in mod constant. Un alt studiu efectuat de cercetatori internationali a scos la iveala ca femeile sanatoase cu varste intre 18-40 de ani trebuie sa faca in fiecare zi 12.000 de pasi pentru ca efectele mersului pe jos sa fie vizibile rapid.
Femeile intre 40 si 50 de ani ar trebui sa faca 11.000 de pasi, cele intre 50 si 60 de ani - 10.000 de pasi si 8.000 dupa varsta de 60 de ani. Pentru a obtine rezultatele dorite, barbatii trebuie sa faca tot 12.000 de pasi, dar pana la 50 de ani. Iar dupa aceasta varsta, 11.000 de pasi.
Aceste numere sunt echivalente cu 8-10 kilometri de mers pe jos. Totusi trebuie sa tinem seama ca, daca alegem doar mersul pe jos si nu mai practicam nici un alt sport, atunci trebuie sa facem cei 12.000 de pasi in fiecare zi.
In mod continuu
Alte activitati fizice, cum sunt fitness-ul, aerobicul, inotul, pot fi reali¬zate doar de trei ori pe saptamana. Insa ramane valabila precizarea: in mod constant. Deoarece majoritatea abonamentelor la sala de fitness se fac pentru o luna, iar dupa aceasta luna putini sunt cei care isi prelungesc abonamentul.
De cele mai multe ori, femeile merg la sala primavara, ca sa se pregateasca pentru plaja, iar toamna revin la vechile obiceiuri.
Daca intrerupem antrenamentul si revenim la viata sedentara, consecintele asupra organismului nostru nu sunt deloc placute. Pentru ca, o data ce am renuntat la activitatea fizica, ne vom ingrasa mai rapid. Secretul pentru a fi mereu in forma este sa fim activi permanent.
Si sa evitam antrenamentele sporadice si pe cele de sezon, ne sfatuieste antrenorul de fitness Luiza Bucur, de la National Fitness Center (Stadionul Progresul).
Acasa
In cazul in care nu gasim suficient timp sa iesim din casa pentru a face miscare, specialistul nostru ne ofera un set de exercitii pe care le putem efectua acasa.
Antrenamentul este usor de realizat de oricine, indiferent de varsta sau de greutate, si are menirea de a exersa exact zonele care ne creeaza cele mai multe probleme o data cu trecerea timpului: abdomenul, interiorul coapselor, bratele si sanii.
Antrenorul Luiza Bucur subliniaza ca exercitiile trebuie sa inceapa cu incalzire: rotiri ale capului, ale bratelor, umerilor, alergare pe loc, genuflexiuni. In incheierea antrenamentului, specialistul ne recomanda cateva miscari de stretching. Iar pentru imbunatatirea starii de spirit, este indicat ca antrenamentul sa fie efectuat pe ritmuri de muzica si cu fereastra deschisa.
Tonifiere
Antrenorul Luiza Bucur ne recomanda patru exercitii pentru tonifierea musculaturii bratelor, a coapselor, precum si pentru sani. Cu picioarele departate si greutati in maini, apleaca trunchiul si ridica bratele lateral.
Flotarile sunt eficiente atat pentru brate, cat si pentru sani. Pot fi realizate si cu genunchii indoiti. Pentru coapse, ia greutati in maini si fandeaza inainte. Iar pentru a scapa de pielea care atarna dizgratios pe brate, cu trunchiul aplecat, ridica greutatile la piept, apoi intinde bratele.
Citeste jurnalul.ro