Coordonat de Luc Douay de la Universitatea "Pierre si Marie Curie" Paris, experimentul s-a derulat in doua etape. Cercetatorii au prelevat celule susa de la un pacient, apoi le-au multiplicat si au obtinut in laborator miliarde de globule rosii.
In a doua etapa, medicii i-au reinjectat pacientului globulele rosii obtinute din propriile sale celule susa. Luc Douay explica: "Dupa cinci zile, rata de supravietuire a globulelor rosii era cuprinsa intre 94% si 100%. Iar dupa 26 de zile, intre 41% si 63%". Rezultatele sunt remarcabile. Aceasta rata de supravietuire este comparabila cu perioada medie de viata de 28 de zile a globulelor rosii produse in mod natural de organism.
Am demonstrat astfel ca durata de viata a globulelor obtinute in laborator este similara cu a celor normale. Ceea ce dovedeste ca globulele rosii create din celule susa pot deveni sursa de transfuzii". Studiul demonstreaza in premiera ca aceste "globule artificiale" pot supravietui in corpul uman. Pentru Luc Douay "este un progres urias pentru medicina transfuzionala. Avem nevoie de noi surse pentru transfuzii astfel incat sa facem fata penuriei de donatori de sange, dar si pentru a elimina riscul infectiilor prin tranfuzii".
Citeste si Jurnalul
FOTO: s6.zetaboards.com