Mulți români și-au decorat casa cu lumânări parfumate. Atmosfera pe care o creează cu ajutorul acestora îi reaxează și le dau energie. Ba mai mult, le oferă cadou celor apropiați, fiind un gest plin de căldură.
Cu toate acestea, cercetătorii îi avertizează în privința lumânărilor respective. Aceștia susțin că lumânările parfumate sunt un adevărat pericol pentru oameni.
Lumânările parfumate, un pericol. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Studiile recente au demonstrat faptul că lumânările parfumate sunt extrem de nocive pentru oameni. Chiar dacă mulți le preferă pentru a-și deocora și personaliza locuința, cercetătorii avertizează în privința lor.
Aceștia susțin că substanțele chimice eliberate de lumânările parfumate sunt extrem de dăunătoare pentru organism. Deși emană un miros îmbietor, aceste sunt periculoase pentru sănătate, conform unei Daily Mail.
Substanțele chimice eliberate în timpul arderii sunt o combinație de gaze toxice, printre care dioxid de carbon, dioxid de sulf sau oxizi de azot.
În The Conversation, dr. Asit Kumar Mishra, de la Colegiul Universitar din Cork, și dr. Marie Coggins, de la Universitatea din Galway, inhalarea acestor gaze poate provoca tuse, strănut și iritații ale ochilor.
Pe termen lung, în locuință se poate acumula multă poluare din cauza lor, ceea ce crește riscul de boli cardiace, bronșită cronică și chiar cancer pulmonar.
Citește și: De ce flacăra nu are umbră. Explicația este mult mai simplă decât crezi
Studiul respectiv a fost publicat în revista Indoor Environments. În cadrul acestuia, a fost analizat aerul din 14 locuințe din Irlanda.
Conform sursei menționate anterior, cercetătorii au măsurat concentrațiile a cinci poluanți, printre care CO2 și particule fine sub 2,5 micrometri, cunoscute sub denumirea de PM2.5 - care sunt, de fapt, particule de funingine din aer, care pot pătrunde în plămâni și sânge.
Respectivele particule de funingine eliberate de lumânările parfumate sunt asemănătoare cu cele eliberate de motoarele vehiculelor, arderea lemnelor sau de fumat.
Dispozitivele cercetătorilor au fost poziționate în locuințe la distanță de 1 metru de podea și de sursele de ventilație.
Pe tot parcursul experimentului, oamenii și-au continuat rutina zilnică. Rezultatele au fost îngrijorătoare. Acestea au indicat faptul că aprinderea lumânărilor, în combinație cu fumatul și locarea orificiilor de ventilație afectează negativ calitatea aerului din încăpere. Astfel, crește nivelul de PM2.5 și dioxid de carbon.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat, în 2013, particulele PM2.5 drept carcinogene de Grupa 1, după ce acest poluant a fost adus în discuție pe baza cancerului pulmonar.
Studiul a mai demonstrat și faptul că bețișoarele parfumate arse produc cu patru ori mai multe astfel de particule decât fumul de țigară.
În locuința celor nefumători, lumânările parfumate sunt sursa cea mai mare de poluare. Cercetătorii avertizează în privința oamenilor care ar lumânări parfumate în spații mici sau neventilate, precum dormitoarele mici sau băile.
Citește și: (P) Ghidul Crăciunului 2024: Cum să creezi o atmosferă de Crăciun perfectă
De asemenea, lumânările parfumate sunt mai nocive decât cele neparfumate. Însă este imposibil de determinat ce chimicale sunt emanate în casă în timp ce arde o lumânare parfumată, mai ales că pe etichetele acestora nu sunt trecute toate ingredientele, în urma reglementărilor din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.