- Chefi la cuțite - ediție specială de Ziua Antenei 1! Vezi ce surprize au pregătit chefii vineri, 29 noiembrie, de la 20:30!
- Marele Premiu de Formula 1™ din Qatar e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2024!
Crăciunița se află printre cadourile dăruite în preajma sărbătorii Nașterii Domnului, însă puțini sunt cei care știu cu adevărat ce semnifică și cât de benefică este în locuințele oamenilor.
Citește și: Cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova: „Doamne ferește! În ce lume trăim...”
Crăciunița, floarea Crăciunului. Cum se îngrijește și care este legenda acesteia. De ce nu trebuie să lipsească din casă în luna decembrie
Această floare vine în diferite culori, fie în roșu și verde, cele clasice de Crăciun, fie albe, precum zăpada. Sunt printre cele mai căutate flori în această perioadă și, nu de puține ori, își găsesc loc și în clădirile de birouri, nu doar în locuințele personale.
Crăciunița (Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima, ce înseamnă „Floare foarte frumoasă”) provine din America Centrală, din regiunile montane ale Mexicului, potrivit unei surse.
Aztecii o foloseau pentru proprietățile sale medicinale, mai exact pentru scăderea febrei. Totodată, aceștia foloseau floarea și în ceremoniile religioase.
Citește și: La ce preț se vând brazii de Crăciun la final de noiembrie 2024. Mulți români au fost surprinși
Legenda Crăciuniței
Potrivit unei legende mexicane, un copil sărman, neavând ce să ducă în dar a Nașterea Domnului, a cules flori de pe drum și le-a dus în Biserică. Spre surprinderea tuturor acestea au înflorit, transformându-se într-un buchet super de flori roșii.
Creștinii adunați în biserică au văzut totul ca pe un miracol de Crăciun, denumind floarea respectivă Crăciuniță. Astfel, aceasta simbolizează darurile oferite cu inimă curată.
Această floare apare în multe culturi și, de regulă, simbolizează bucuria și speranța. Totodată, frunzele roșii au determinat anumite popoare să asocieze floarea cu sacrificiu și, ulterior, cu iubirea divină.
De asemenea, Crăciunița este considerată un simbol al prosperității, al unei vieți noi, al nașterii - potrivită cu ocazia Nașterii Mântuitorului.
În Statele Unite ale Americii, această floare are o zi specială. Este celebrată pe 12 decembrie și oamenii se înghesuie să o cumpere fie pentru a o dărui, fie pentru decorarea propriei locuințe.
Citește și: Care este cea mai bună făină pentru cozonacii de Crăciun. Cum să o deosebești de celelalte tipuri
Cum se îngrijește Crăciunița
Acest simbol al purității este rezistent la frig, însă nu tolerează curenții reci. Cu toate acestea este recomandat să se țină ghiveciul în casă. Locul ales trebuie să fie luminos, însă ferit de razele directe ale soarelui, care îi pot arde frunzele. De asemenea, este de evitat poziționarea ghiveciului lângă calorifer sau lângă fereastră.
Totodată, este indicată o temperatură constantă între 20 și 23 de grade Celsius.
Ghiveciul trebuie udat când pământul de la suprafață este uscat. De asemenea, trebuie verificat ca excesul de apă să se poată scurge și să nu se acumuleze, ducând astfel la putrezirea rădăcinilor.
Citește și: Ce cadouri atrag karma bună de Crăciun. Ce semnificație au
Când este înflorită, pământul acesteia poate fi fertilizat cu pământ pentru plante cu frunze, o dată pe săptămână. După ce dispar frunzele roșii, planta va avea nevoie de aproximativ opt săptămâni, timp în care frunzele i se vor regenera. Dacă se observă înnegrirea lăstarilor, este recomandată tăierea pentru stimularea regenerării.
Crăciunița se poate înmulți prin butășire. Se iau ramuri din planta mamă primăvara și se lastă 24 de ore să se usuce înainte de plantare. Potrivit sursei menținate anterior, solul ideal pentru această floare trebuie să aibă un pH de 6-6,5 și să fie un amestec de pământ de frunze, turbă și nisip.