- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Grasimile
Unul dintre aceste mituri alimentare este cel legat de grasimi. Tendinta omului nevizat este sa suprime din start grasimile din alimentatia sa. Greseala, deoarece materiile grase contribuie la un bun echilibru alimentar daca sunt consumate cu masura si in combinatii cu alimente care sa nu le „potenteze" actiunea asupra organismului. Acesta are nevoie de ambele tipuri de grasimi - saturate si nesaturate - care ii furnizeaza organismului si vitamine, si energie, si acizii grasi necesari pentru buna sa functionare. Consumul zilnic optim de grasimi recomandat de specialisti ar fi intre 40 si 90 de grame.
Painea
Despre paine se spune ca ingrasa. La o analiza mai atenta a compozitiei painii observam ca acest aliment nu contine lipide - primele ce ar putea fi incriminate pentru kilogramele in plus - si cele mai bune de consumat sunt painea integrala si cea cu cereale, nu painea alba, care are un continut ridicat de glucide. Painea integrala si cea cu cereale contin glucide complexe, precum si fibre ce asigura tranzitul intestinal. De asemenea, aceste doua tipuri de paine sunt mai greu de mestecat si creează senzatia de satietate, astfel incat, consumandu-le frecvent, mai taie din apetit. Dar, atentie cu asociati painea, pentru ca daca o mancati cu branza, unt, dulceata, sosuri si alte alimente cu multe calorii, atunci chiar devine mit, desi, in realitate, nu este.
Cafeaua
In cazul cafelei exista argumente pro si contra, dar, de fapt, exista unele persoane mai sensibile la efectele cafeinei decat altele, aceasta ramanand in organism intre 4 si 6 ore pana este metabolizata. In esenta, cafeaua naturala bauta cu moderatie are efecte pozitive asupra metabolismului, stimuleaza sistemul nervos si ajuta la digestie. Sa nu uitam ca in compozitia unor medicamente, mai ales a pastilelor contra durerii de cap, intra si cafeina. Cafeaua trebuie consumata cu atentie de catre femeile insarcinate, deoarece excesul de cafea poate afecta cresterea si dezvoltarea fatului, precum si de catre suferinzii de boli cardiovasculare.
Ouale
Inca un mit este legat de oua, de faptul ca acestea ar fi sursa bogata de colesterol. Nu este insa cazul oualor, pentru ca acestea nu contin grasimi saturate sau trans-saturate, adica grasimile cu adevarat periculoase pentru cresterea colesterolului si a aparitiei bolilor cardiovasculare. Din contra, ouale sunt bogate in oligoelemente, vitamine (B2, B5, B9, B12, A, E, D), proteine bune pentru organism si antioxidanti. Specialistii afirma ca un ou pe zi (fiert, nu prajit) inseamna o alimentatie echilibrata.
Carnea
Omul sanatos nu trebuie sa excluda din dieta lui nici carnea rosie, care este banuita pe nedrept ca ar imbolnavi organismul. In realitate, carnea rosie este o sursa incontestabila de proteine, vitamine si minerale, in special de fier. Cei mai buni nutritionisti recomanda consumul de carne rosie, nu mai mult de 200 de grame la o portie, maximum de doua ori pe saptamana, precum si alternarea consumului de carne rosie cu cel de carne alba si de peste. Secretul unei diete echilibrate consta in a manca de toate sau o gama cat mai larga de alimente, dar fara abuzuri si fara acele combinatii de alimente „incompatibile", care imbolnavesc si ingrasa.
Citeste si Jurnalul National!
FOTO: hepta.ro
8 condimente ideale pentru sanatate!... Studiu: Oamenii fericiti traiesc mai mult...